A murit Pavel Kamnev, creatorul rachetelor Kalibr, folosite în atacuri asupra Ucrainei

A murit Pavel Kamnev, creatorul rachetelor Kalibr, folosite în atacuri asupra Ucrainei

Pavel Kamnev, inventatorul temutelor rachete rusești Kalibr, a murit luni, 9 ianuarie, la vârsta de 86 de ani, relatează Interfax.

Pavel Kamnev a murit. În 2016 a primit titlul de erou al muncii din Federația Rusă FOTO Profimedia

Pavel Kamnev era creatorul rachetelor Kalibr folosite de Marina Rusă și director al uneia dintre cele mai mari companii de armament din lume.

„La 9 ianuarie 2023, Pavel Ivanovici Kamnev, directorul științific al concernului Almaz-Antey, Erou al Muncii din Federația Rusă, a încetat din viață la vârsta de 86 de ani”, se arată într-un comunicat de presă publicat luni de compania de stat rusă.

Serviciul de presă notează că „Kamnev a fost unul dintre pilonii complexului militar-industrial autohton, un expert în domeniul științei rachetelor”.

Corporația Almaz-Antey, înființată în 2022, este printre primii 10 producători de armament în lume, înregistrând în 2017 venituri de aproape 10 miliarde de dolari.

„A luat parte activ la dezvoltarea multor sisteme de rachete, a desfășurat managementul științific și tehnic al celei mai importante lucrări, cea privind crearea și modernizarea a zeci de arme de rachete de diferite clase pentru Forțele Terestre, Marina, Forțele Aeriene, pentru sistemele antirachetă și de apărare aeriană ale țării, precum și exportul de arme”, mai afirmă comunicatul de presă.

Rachetă Kalibr lansată de Rusia FOTO Profimedia

Rachetă Kalibr lansată de Rusia FOTO Profimedia

Pavel Kamnev a contribuit la crearea și dezvoltarea a zeci de rachete și este creditat inclusiv cu proiectarea rachetelor Kalibr folosite de Marina Rusiei în atacurile sale asupra Ucrainei .

Kamnev s-a născut la 14 noiembrie 1937, la Makhachkala. A absolvit Institutul de Aviație din Moscovacu cu o diplomă specială și a fost repartizat la Uzina de Construcții de Mașini din Sverdlovsk, numită după M.I. Kalinin, unde a avansat de la inginer la șef al întreprinderii.

În aprilie 2017, a fost numit director științific al Concernului Almaz-Antey și a condus consiliul de administrație al JSC OKB Novator. „Pavel Ivanovici a muncit până în ultima zi a vieții sale”, se arată în raport.

Pavel Kamnev a primit anul trecut din partea președintelui Vladimir Putin, titlul de „Eroul al Muncii”.

Kamnev este autorul a peste douăzeci de invenții, coautor a peste trei sute de rapoarte științifice și tehnice, doctor în științe tehnice, membru corespondent al Academiei Ruse de Științe ale Rachetelor și Artileriei.

Decesul acestuia vine la o săptămână după ce un alt inginer rus, Vladimir Nesterov, a murit în condiții misterioase.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă