A murit Toshihide Maskawa, laureat al premiului Nobel pentru Fizică în 2008

A murit Toshihide Maskawa, laureat al premiului Nobel pentru Fizică în 2008

Toshihide Maskawa, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2008 şi cunoscut pentru teoria sa asupra particulelor elementare, a încetat din viaţă la domiciliul său din Kyoto, la vârsta de 81 de ani, ca urmare a unei forme agresive de cancer bucal, a anunţat joi o universitate japoneză, informează agenţia Kyodo.

Fizicianul japonez, care a murit vinerea trecută din cauza unui carcinom la nivel gingival, a primit în 2008 Premiul Nobel pentru Fizică, alături de alţi doi oameni de ştiinţă de origine japoneză, însă cu cetăţenie americană, Makoto Kobayashi şi Yoichiro Nambu, pentru contribuţia lor în domeniul asimetriei în fizica subatomică.

Maskawa, profesor emerit la Universitatea din Kyoto, a urmat cursurile Universităţii din Nagoya şi a obţinut doctoratul la universitatea din centrul Japoniei în 1967.

El a devenit profesor la Institutul de Fizică Teoretică Yukawa de la Universitatea Kyoto în 1980, la conducerea căruia s-a aflat ulterior.

În 1973, Maskawa şi Kobayashi şi-au publicat teoria, bazată pe cercetările lui Nambu, asupra existenţei a cel puţin şase quarcuri ce permiteau explicarea conceptului de asimetrie spontană în fizica particulelor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”