A murit Tudor Stănică, unul din torționarii disidentului Gheorghe Ursu

A murit Tudor Stănică, unul din torționarii disidentului Gheorghe Ursu

Fostul colonel Tudor Stănică, cel care l-a torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, a murit, vineri, potrivit stiripesurse.ro. Stănică este fostul șef al Direcției Cercetări Penale din Inspectoratul General al Miliției, devenit cunoscut pentru modul cum îi chinuia pe condamnații din închisori.

Tudor Stanică, unul dintre odioșii torționari din perioada comunismului FOTO Arhivă

Torționarul Tudor Stănică a fost condamnat în anul 2003 la 10 ani de închisoare pentru uciderea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. Stănică a ajuns să execute doar un an şi cinci luni de închisoare, motivând, de 19 ani încoace, că este grav bolnav.

în vara lui 2023, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București informații în legătură cu întreruperea executării pedepsei de 10 ani închisoare dispuse față de condamnatul Tudor Stănică, principalul vinovat de moartea disidentului Gheorghe Ursu.

IICCMER îi solicită Procurorului General să comunice care au fost demersurile legale întreprinse de instituția pe care o conduce, cu privire la urmărirea modalității de punere în executare a sentinței pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală.

Tudor Stănică a fost eliberat "medical" de un fost coleg de anchetă de la Rahova tocmai în acest caz în urmă cu 20 de ani. Este vorba despre judecătorul de la Curtea de Apel Marin Cârcel. Acesta a fost deconspirat de CSM ca fiind securist. De fapt, Cârcel a lucrat ca "ofiţer acoperit" în anchetele penale de la Rahova .

Judecătorii Curţii Supreme i-au achitat recent pe foștii securiști Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați de procurori de uciderea disidentului Gheorghe Ursu. Cei doi fuseseră achitați și de Curtea de Apel, în 2019. Potrivit minutei ședinței, instanța a respins, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și de fiul lui dizidentului împotriva sentinței pronunțată de Curtea de Apel București.

Torturarea celor din închisori

potrivit Gândul.ro, Tudor Stănică era considerat înainte de ’89 un ”împătimit” al înspăimântătoarei metode de tortură ”Rotisorul”. Aceasta presupunea ca deţinutul să fie legat de mâini şi de picioare, iar apoi ghemuit şi suspendat pe-o bară de metal. Bara era învârtită întocmai ca în cazul un pui la rotisor, iar în tot acest timp gardienii îl loveau pe deținut cu bâtele, mai ales în zona testiculelor, care era expusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?