A patra scurgere descoperită pe conductele Nord Stream, anunță Suedia

A patra scurgere descoperită pe conductele Nord Stream, anunță Suedia

Paza de coastă a Suediei a descoperit la începutul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt pentru ziarul Svenska Dagbladet, citează Reuters.

FOTO: Shutterstock

Uniunea Europeană suspectează că sabotajul se află în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele rusești submarine către Europa și a promis un răspuns „ferm” la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

„Două dintre aceste patru se află în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat miercuri seara târziu pentru ziar purtătoarea de cuvânt a pazei de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două încălcări se află în zona economică exclusivă a Danemarcei.

Paza de coastă nu a răspuns imediat joi la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Deși niciuna dintre cele două conducte nu era în uz în momentul presupuselor explozii, acestea erau pline cu gaz care se revarsă în Marea Baltică de luni.

Cea de-a patra scurgere s-a produs pe conducta Nord Stream 2, în imediata apropiere a unei găuri mai mari descoperite pe conducta Nord Stream 1, aflată în apropiere, a declarat paza de coastă suedeză.

Trei scurgeri deja descoperite

Reamintim că trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca şi Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Autoritățile daneze și germane investighează această situație, suspectând că a apărut în urma unor acte de sabotaj, Uniunea Europeană susținând această versiune.

De altfel, CIA (Agenția Centrală de Informații) a avertizat acum câteva săptămâni Germania în privința unor posibile atacuri asupra conductelor de gaze din Marea Baltică.

GUGI (Unitatea Militară 40056) a fost înființat în 1976, fiind responsabilă de „ingineria subacvatică”. Unitatea, care folosește submarine, se ocupă de punerea în funcțiune a cablurilor de comunicații, instalarea senzori de mișcare și colectarea epaveloe navelor, aeronavelor și sateliților de pe fundul mării, scafandrii lor acționând char și la 3000-6000 de metri adâncime, conform globalsecurity .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...