A scăzut numărul atacurilor comise de rechini în 2022

A scăzut numărul atacurilor comise de rechini în 2022

Numărul atacurilor neprovocate comise de rechini la nivel mondiali, în 2022, ocupă, la egalitate, ultimul loc în clasamentul întocmit în ultimii 10 ani, potrivit bazei de date International Shark Attack File (ISAF), gestionată de Universitatea din Florida, informează DPA.

A scăzut numărul de atacuri ale rechinilor Foto: Shutterstock

Conform ISAF, în 2022 au fost înregistrate 57 de muşcături neprovocate ale rechinilor, la egalitate cu situaţia din 2020, când a fost înregistrat cel mai mic număr de incidente raportate în ultimii 10 ani. Dintre acestea, cinci atacuri au fost fatale, cu patru mai puţine decât cele constatate în anul precedent şi cu cinci mai puţine decât în 2020.

Cele mai multe atacuri au avut loc în Statele Unite, 41, dintre care 16 în doar în Florida. Pe locul următor se află Australia, unde s-au înregistrat nouă atacuri. Numărul de atacuri neprovocate a fost mult sub media anuală de 74, înregistrată după anul 2013.

Scăderea numărului de muşcături în 2020 s-a datorat, probabil, restricţiilor de călătorie asociate pandemiei de coronavirus şi închiderii plajelor. „În general, numărul de rechini din oceanele lumii a scăzut, ceea ce ar fi putut contribui la recentele perioade de acalmie", a declarat luni Gavin Naylor, directorul Florida Program for Shark Research din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Florida.

În unele zone au fost adoptate protocoale de siguranță.

„Este probabil ca decesele să fi scăzut pentru că unele zone au implementat recent protocoale riguroase de siguranţă pe plajă, în special în Australia", a adăugat el.

32 de cazuri de muşcături „provocate"

ISAF a recenzat, de asemenea, 32 de cazuri de muşcături „provocate" (atunci când un om iniţiază contactul cu rechinul) în 2022.

Riscul de a fi muşcat de un rechin a rămas extrem de scăzut, luând în considerare numărul de persoane care participă la activităţi recreative în apă, a precizat universitatea americană. Prin comparaţie, Centrul american pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) estimează că 236.000 de persoane mor anual înecate în Statele Unite. În 2022, doar un singur deces survenit în urma unei muşcături neprovocate a unui rechin a fost înregistrat în această ţară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...