A sunat clopoțelul! Totul despre noul an școlar

A sunat clopoțelul! Totul despre noul an școlar

Anul școlar a început cu noi reguli în privința notelor și a organizării. În premieră, anul școlar 2022/2023 este structurat „pe module”, cu perioade de învățare mai scurte și vacanțe mai dese, unele mobile. Ce modificări de ultimă oră au fost anunțate.

Peste 3 milioane de elevi încep un nou an școlar luni, 5 septembrie Foto: Arhivă

Astfel, nu mai există obligativitatea tezelor semestriale, pentru că nu vor mai exista nici semestre, la fiecare materie va exista o singură medie, anuală, iar vacanțele vor fi mai multe, existând cinci „module” de învățare.

La liceu, fără mediile din gimnaziu

Astfel, mediile din clasele V-VIII nu vor mai conta la calculul mediei de admitere la liceu 2023. „Ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională”, a anunțat ministru Educației, Sorin Cîmpeanu. Reamintim că, până acum, media anilor de studiu conta în proporție de 20% în calculul mediei de admitere la liceu.

Totodată, programele de studiu pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a 2023 – respectiv Limba română, Matematică și Limba maternă – au revenit la conținuturile dinainte de pandemie.

„Având în vedere că în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de Bacalaureat”, a anunțat Cîmpeanu.

Apare vacanța din februarie

Ordinul de ministru prevede că noul an şcolar va avea o durată de 36 de săptămâni şi va fi primul organizat pe 5 module de învățare şi tot atâtea vacanţe. O altă premieră este „Săptămâna verde”, care, alături de „Şcoala altfel”, se va derula în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlilor.

În plus, elevii din toate clasele şi copiii de grădiniță vor avea vacanţă în perioada 22-30 octombrie, comparativ cu anul anterior când doar copiii de grădiniţă şi elevii de clasele primare beneficiau de o astfel de vacanță.

O altă vacanţă nou apărută este cea din luna februarie, care va putea fi poziţionată, la alegere, în a doua, în a treia sau în a patra săptămână din a doua lună a anului.

Totodată, ordinul mai prevede că, la clasele a XII-a zi şi a XIII-a seral, anul şcolar va avea o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se va termina pe 2 iunie. Liceenii care urmează filiera tehnologică vor avea 37 de săptămâni de cursuri şi vor încheia anul pe 23 iunie. Elevii claselor a VIII-a vor avea 35 de săptămâni de şcoală și vor încheia cursurile pe 9 iunie.

Fără teze obligatorii

Începând cu noul an școlar, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) prevede că tezele nu mai sunt obligatorii, dar vor putea fi susținute dacă profesorii de la clasă vor considera necesar. Numărul de note puse de un profesor la o disciplină va depinde de numărul de ore alocat săptămânal acelei discipline, dar nu va putea fi mai mic de trei. Totodată, profesorii vor putea încheia o singură medie anuală pentru fiecare elev.

„La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de prezentul regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”, potrivit documentului mai sus citat.

Pe parcursul anului școlar, elevii vor beneficia de cel puțin un plan individualizat de învățare, elaborat în urma evaluărilor susținute și după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic, mai prevede Regulamentul.

Planul va fi folosit „pentru consolidarea cunoștințelor, pentru întreprinderea unor acțiuni de învățare remedială și pentru stimularea elevilor capabili de performanțe superioare”.

Transferul elevilor de clasa a IX-a nu se va mai putea face decât din motive medicale, cu avizul comisiei medicale judeţene sau a municipiului Bucureşti, pe baza documentelor medicale justificative. Pentru a se putea transfera, trebuie ca media elevilor să fie cel puţin egală cu media de admitere a ultimului elev de la specializarea unde solicită transferul.

Autori introduși în programa la Română

Calendarul examenului de Bacalaureat 2023 – sesiunea iunie-iulie – urmează să fie anunțat. Potrivit Ministerului Educației, programa la disciplina Limba și literatura română este specificată în anexa 2 a Ordinul ministrului Educației Naționale nr. 4.923/2013 privind organizarea și desfășurarea examenului de Bacalaureat național – 2014. Spre deosebire de anul școlar trecut, în 2023 vor fi incluse în programa de examen și textele autorilor Eugen Lovinescu, Titu Maiorescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu.

La Matematică, programa este cea prevăzută în anexa 2 a ordinului 4.430/2014, privind organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat naţional – 2015, modificată și completată, în timp ce la Istorie, este cea prevăzută în ordinul 4.800/2010 privind aprobarea listei disciplinelor şi a programelor pentru examenul de Bacalaureat – 2011.

Bacaluareatul 2023 va consta din trei probe scrise: la Limba română, Matematică sau Istorie și proba la alegere a profilului și specializării: Fizică, Chimie, Biologie vegetală și animală, Anatomie, Informatică, Geografie, Logică, Economie, Psihologie, Sociologie sau Filosofie. Absolvenții de liecu care studiază în limba minorităților vor susține încă o probă scrisă – cea de Limba și literatura maternă. La acestea se adaugă și probele orale de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în Limba română, în Limba maternă, într-o limbă de circulație internațională și digitale.

Calendarul anului şcolar 2022-2023

Modulul 1

cursuri: 5 septembrie - 21 octombrie;

vacanţă: 22 octombrie - 30 octombrie;

Modulul 2

cursuri: 31 octombrie - 22 decembrie;

vacanţă: 23 decembrie - 8 ianuarie;

Modulul 3

cursuri: 9 ianuarie - 3 februarie, respectiv 10 februarie sau 17 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz;

vacanţă: o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare, în perioada 6-26 februarie;

Modulul 4

cursuri: 13 februarie - 20 februarie sau 27 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare, după caz, până la 6 aprilie;

vacanţă: 7 aprilie - 18 aprilie;

Modulul 5

cursuri: 19 aprilie - 16 iunie;

vacanţă: 17 iunie - 3 septembrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…