A tras Napoleon cu adevărat asupra piramidelor? Adevărul din spatele legendelor prezentate în filmul lui Ridley Scott VIDEO

A tras Napoleon cu adevărat asupra piramidelor? Adevărul din spatele legendelor prezentate în filmul lui Ridley Scott VIDEO

Regizorii de filme istorice au o sarcină dificilă. Cum pot face ca personajele să poată fi cunoscute de public fără a le reduce la caricaturi? Regizorul Ridley Scott nu este istoric și, probabil, vrea să distreze mai degrabă decât să ofere o nouă perspectivă. Dar chestiunea adevărului absolut este una interesantă, conform The Conversation .

Nu este ușor să îl cunoști pe „adevăratul" Napoleon. Există o versiune recognoscibilă a sa - generalul încrezător și iubit de trupele sale și strategul militar.

Cu toate acestea, o bună parte din această prezentare reprezintă rodul unor povestiri istorice, culese de generații de artiști, jurnaliști și memorialiști - și, desigur, de Napoleon însuși.

Napoleon Bonaparte a murit la 5 mai 1821. Foto: Arhivă

Spectaculosul film mut „Napoleon” din anul 1927 al lui Abel Gance, de exemplu, a prezentat viața și cariera lui Napoleon până la plecarea sa ca general militar în campania din Italia din 1796. Într-una dintre secvențe, o ninsoare puternică întrerupe cursurile de la colegiul militar al lui Napoleon.

Băieții fug afară să se joace și, inevitabil, încep să arunce cu bulgări de zăpadă unii în alții. Scena îl înfățișează pe Napoleon foarte tânăr, care se dovedește a fi un comandant înnăscut, conducând lupta de parcă ar fi pe front.

Cu toate acestea, veridicitatea acestui moment se bazează în primul rând pe o singură mărturie - cartea de memorii a unuia dintre prietenii din copilărie ai lui Napoleon, Louis de Bourrienne, care a frecventat aceeași școală. Mai târziu, acesta a fost un angajat al lui Napoleon, care l-a concediat pentru delapidare în 1802.

Mulți ani mai târziu, în anul 1829, de Bourrienne a scris o carte de memorii încercând să profite de interesul populației pentru poveștile autentice despre marele general. Ceea ce credem că știm despre „adevăratul" Napoleon este adesea filtrat prin relatări părtinitoare și parțiale, precum aceasta.

Iată câteva fapte și legende care stau la baza unor scene importante din noul film biografic despre Napoleon:

Napoleon s-a încoronat singur?

Napoleon a făcut eforturi considerabile pentru a-și crea imaginea de conducător bun și de om al poporului, apelând adesea la talentul unor artiști pentru a face acest lucru.

Se știe că Jacques-Louis David a fost însărcinat să realizeze o serie de tablouri grandioase care înfățișează încoronarea lui Napoleon în Catedrala Notre Dame din Paris , care a avut loc în luna decembrie a anului 1804. În cea mai cunoscută dintre ele, îl putem vedea pe Napoleon punând coroana pe capul noii împărătese Josephine, în timp ce Papa Pius al VII-lea privește cu reticență.

Într-un act uimitor de trufie, Napoleon își pusese deja coroana pe cap, deși pictura în ulei îl înfățișează doar cu o coroană de lauri, pentru a semnifica triumfurile sale militare. Ceea ce prezintă filmul lui Scott este mai degrabă măreția picturilor în ulei, care îi arătau pe Napoleon și pe împărăteasa sa în cea mai măgulitoare lumină, decât ceremonia de încoronare în sine.

Relația cu Josephine

Nu există nicio îndoială că Napoleon a simțit o dragoste profundă pentru Marie Josephe Rose de la Pagerie - cunoscută sub numele de Josephine - cu care s-a căsătorit în anul 1796, în timp ce cariera sa militară era în plină ascensiune.

Cu toate acestea, în filmul lui Ridley Scott, ea este înfățișată ca o tânără seducătoare, ceea ce, probabil, denotă mai mult un clișeu sexist decât încrederea de sine a lui Josephine, care era cu șase ani mai în vârstă decât Napoleon.

Josephine era văduvă și mamă a doi copii mici atunci când l-a cunoscut pe Napoleon, iar sentimentele de iubire ale tânărului general erau aparent mai puternice decât ale ei. În timp ce se afla în plină campanie, el îi scria aproape în fiecare zi, stiloul său perforând uneori pergamentul, într-atât de puternice erau trăirile sale. Cu toate acestea, unele dintre aceste scrisori către ea au rămas nedeschise.

Relația lor a fost pe cât de tumultuoasă, pe atât de pasională, iar ambii soți au avut mai multe aventuri. Cu toate acestea, atunci când Napoleon a intentat divorțul în 1809, din lipsă de moștenitor, acesta a fost în mod surprinzător foarte amiabil. Împărăteasa și-a păstrat titlul imperial până la moartea sa, în 1814, și i s-a permis să locuiască în continuare în Castelul Malmaison.

A fost Napoleon prezent la execuția Mariei Antoaneta?

Toamna anului 1793 a fost deosebit de solicitantă pentru Napoleon, având în vedere rolul tot mai important pe care îl juca în Asediul Toulonului. Rebelii federaliști au cedat flota franceză amiralului britanic Samuel Hood, iar tânărul ofițer de artilerie a comandat operațiunea care a dus în cele din urmă la recucerirea acesteia.

Prin urmare, este foarte puțin probabil ca el să se fi aventurat la Paris în luna octombrie pentru a fi prezent la execuția reginei Maria Antoaneta.

Totuși, într-o scrisoare adresată fratelui său mai mare, Iosif, Napoleon a spus că a fost martor la luarea cu asalt a Palatului Tuileries de către mulțimea furioasă de protestatari republicani în iunie 1792. Acest lucru l-a revoltat.

Campania din Egipt

Napoleon și-a început campania din Egipt în 1798. Moștenirea culturală a campaniei poate fi văzută în secția de Egiptologie a Muzeului Luvru. Totuși, campania a însemnat și o serie de atrocități.

La un moment dat, la ordinul lui Napoleon, mii de soldați otomani au fost împușcați sau aruncați în mare, în loc să fie luați prizonieri. Zvonul conform căruia ar fi ordonat otrăvirea propriilor trupe bolnave de ciumă în orașul Jaffa a fost cel care a pătat în cele din urmă reputația lui Napoleon la începutul secolului al XIX-lea.

Filmul lui Ridley Scott prezintă versiuni ale poveștilor și imaginilor care îl descriu pe Napoleon și care au apărut încă din timpul vieții sale - multe dintre ele fiind create de el.

Napoleon este un film epic dramă istoric, regizat și produs de Ridley Scott . Acesta prezintă în primul rând ascensiunea la putere a liderului francez, precum și relația sa cu împărăteasa Josephine.

Filmul îi are ca protagoniști principali pe Joaquin Phoenix și Vanessa Kirby în rolul lui Napoleon și, respectiv, Josephine, alături de Tahar Rahim într-un rol secundar. Phoenix este și unul dintre producătorii filmului.

Napoleon este programat să fie lansat în Statele Unite și Regatul Unit pe 22 noiembrie 2023, de către Sony Pictures Releasing , înainte de difuzarea pe Apple TV+ la o dată ulterioară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat