A treia zi de proteste la Erevan: Premierul Nikol Pașinian, presat să demisioneze. Un lider al opoziție a fost arestat

A treia zi de proteste la Erevan: Premierul Nikol Pașinian, presat să demisioneze. Un lider al opoziție a fost arestat

Guvernul condus de Nikola Pașinian este vizat de proteste pentru a treia zi consecutiv pentru felul în care a gestionat ultimul episod al conflictului din Nagorno-Karabah.

FOTO EPA-EFE

Armata azeră a lansat marţi o așa-numită „operațiune antiteroristă” împotriva regiunii separatiste Nagorno-Karabah, locuită în mare parte de etnici armeni.

Depăşite de puterea de foc a armatei azere şi fără niciun ajutor din partea Armeniei, forțele separatiste din această regiune montană au depus armele miercuri la ora 13.00.

A doua zi, joi, conducerea de la Baku și-a trimis solicitările cu privire la încheierea acestei probleme care durează de cel puțin 35 de ani, cerând mai ales reintegrarea teritoriului secesionist în componenţa Azerbaidjanului.

Victoria fulgerătoare a armatei azere a declanşat manifestaţii antiguvernamentale ample la Erevan, capitala Armeniei. Partidele de opoziţie îl acuză pe premierul Nikol Pașinian că a făcut prea multe concesii în faţa Azerbaidjanului şi îi cer să-și dea demisia. De altfel, liderii opoziţiei din Parlamentul armean şi-au anunţat intenţia de a lansa o procedură de destituire a premierului, transmite AFP, potrivit Agerpres .

Grupuri mici de manifestanţi au blocat vineri dimineaţa străzile din Erevan, ameninţând să împiedice desfăşurarea unei reuniuni a cabinetului lui Pașinian, prevăzută să aibă loc mai târziu în cursul zilei. Opozantul Andranik Tevanian, unul dintre organizatorii manifestaţiei, a fost arestat.

Manifestanţii au cerut de asemenea Guvernului de la Erevan să ia măsuri pentru a le veni în ajutor celor peste 100.000 de armeni blocați în Nagorno-Karabah.

Premierul armean a declarat vineri că se fac pregătiri pentru primirea a aproximativ 40.000 de refugiaţi. Obiectivul principal, spune el, este „de a face în așa fel încât compatrioţii noştri să aibă posibilitatea să trăiască în casele lor fără teamă şi în siguranţă”.

„Există speranţa unei îmbunătăţiri a situaţiei umanitare” în Nagorno-Karabah, a declarat Pașinian, adăugând că situaţia „evoluează rapid”, dar rămâne „extrem de tensionată”.

Agenția de presă a statului Azerbaidjan, Azertag, susține că autoritățile de la Baku au trimis 40 de tone de ajutor umanitar în Nagorno-Karabah şi că liderul Ilham Aliev a promis să garanteze drepturile armenilor care trăiesc în regiune.

În schimb, numeroși armeni se tem de începutul unei campanii de răzbunare și epurare în Nagorno-Karabah, mai ales că violențele de acest tip erau frecvente la începutul deceniului 1990-2000.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat