Accident aviatic în Kârgâzstan: Cauza prăbușirii, o eroare de pilotaj (autorități)

Accident aviatic în Kârgâzstan: Cauza prăbușirii, o eroare de pilotaj (autorități)

Prăbușirea unui avion cargo al companiei turce ACT Airlines în apropiere de Bișkek, capitala Kârgâzstanului, luni dimineață, a fost provocată de eroare de pilotaj, conform primelor concluzii oficiale anunțate de autoritățile locale despre accidentul soldat cu cel puțin 37 de victime, transmit AFP și DPA.

* Cel puțin 37 de morți în accidentul aviatic din Kârgâzstan (nou bilanț); marți, zi de doliu național

'Conform primelor concluzii ale specialiștilor, a fost vorba de o eroare de pilotaj', a declarat prim-vicepremierul kârgâz Muhametkali Abulgaziev, într-o conferință de presă transmisă la televiziunea publică.

Aeronava, un Boeing 747-400 cu patru motoare, urma să facă o escală la Bișkek pentru realimentare. Aparatul a ratat aterizarea, în condiții de ceață densă, și s-a prăbușit peste câteva clădiri de locuit.

'Condițiile meteo permiteau aterizarea', a afirmat prim-vicepremierul kârgâz, precizând că 11 avioane efectuaseră deja aterizarea înaintea aparatului Boeing.

Acesta decolase din Hong Kong și s-a prăbușit peste satul Datcha-Suu, în apropierea aeroportului din Manas, la ora locală 07:40 (01:40 GMT), iar resturile sale în flăcări au avariat 43 de case, dinte care 15 au fost complet distruse, a indicat Ministerul pentru Situații de Urgență.

'Cel puțin 37 de oameni au fost uciși în accident', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt Muhammed Svarov.

Potrivit Ministerului Sănătății, marea majoritate a victimelor sunt localnici. Printre ele se află și șase copii, precum și cei patru piloți ai avionului.

Aeronava aparținea companiei aeriene turce ACT Airlines, cunoscută și ca myCARGO. Aceasta a confirmat că unul din avioanele sale a fost implicat într-un accident pe ruta între Hong Kong și Bișkek.

'Cauza accidentului este necunoscută în acest moment, detalii suplimentare urmând să fie furnizate de îndată ce vor deveni disponibile', a indicat ACT Airlines într-un comunicat.

Guvernul kârgâz anunțase inițial că avionul prăbușit aparținea Turkish Airlines, informație dezmințită însă de companie.

Potrivit autorităților aeroportuare, avionul prăbușit avea ca destinație finală orașul Istanbul.

Constructorul american Boeing a dat asigurări că echipele sale sunt pregătite să ia parte la anchetă.

Șeful statului kârgâz, Almazbek Atambaiev, a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a ordonat guvernului o anchetă aprofundată asupra cauzelor tragediei, se arată într-un comunicat al președinției, conform căruia pentru ziua de marți a fost decretat doliu național.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA