Accidente în care au fost implicate aeronave militare în România (cronologie 2010-2022)

Accidente în care au fost implicate aeronave militare în România (cronologie 2010-2022)

La 2 martie 2022, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, dispărând de pe radar într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. Aeronava decolase de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19,50, conform MApN. Un elicopter IAR 330-Puma care a decolat, în jurul orei 20,21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei MiG 21 LanceR, s-a prăbuşit şi toate cele cinci persoane aflate la bord au decedat, potrivit purtătorului de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.

***
20 aprilie 2020 - Un avion MIG 21 Lancer, aparţinând Bazei aeriene 71 din Câmpia Turzii - Cluj, s-a prăbuşit în apropiere de Reghin, judeţul Mureş. Pilotul a reuşit să se catapulteze.

16 iulie 2018 - Un aparat IAR 99 Şoim, aparţinând Bazei 95 Aeriene "Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu" din Bacău, s-a prăbuşit în judeţul Bacău, în zona localităţii Nicolae Bălcescu. Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze.
7 iulie 2018 - Un MiG 21 Lancer, care participa la mitingul organizat cu prilejul Zilei Porţilor deschise de la Baza Aeriană Borcea, s-a prăbuşit în timpul demonstraţiei, în apropierea staţiei de taxare de la Feteşti. Pilotul, locotenent-comandorul Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, a murit, după ce a refuzat să se catapulteze, el rămânând la manşă pentru a duce avionul cât mai departe de oamenii care participau la eveniment.

12 iunie 2017 - Un aparat MiG-21 Lancer, din cadrul Flotilei 86 a Forţelor Aeriene Române, s-a prăbuşit la aproximativ 8 km de pista Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu. Avionul decolase de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu şi efectua un zbor de antrenament. Pilotul avionului era conştient.

23 august 2012 - Un avion militar IAR 99 Şoim cu dublă comandă, s-a prăbuşit, la Craiova, în timpul unor zboruri de probă. Aeronava aparţinea Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova şi s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare. Pilotul aeronavei a murit la impact, iar instructorul, care a reuşit să se catapulteze, a fost grav rănit.

1 noiembrie 2010 - O aeronavă militară MiG-21 Lancer cu dublă comandă s-a prăbuşit lângă baza militară de la Câmpia Turzii. Cei doi piloţi şi-au pierdut viaţa. Aeronava executa o misiune de cercetare meteo în vederea pregătirii unor zboruri de instrucţie.

5 iulie 2010 - Pe aerodromul de la Tuzla s-a prăbuşit un aparat AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare. La bordul aeronavei se aflau patru membri ai echipajului şi 9 militari din cadrul Forţelor Navale. La puţin timp de la decolare, aeronava a pierdut înălţime şi s-a prăbuşit. În urma impactului cu solul, avionul a luat foc, 12 persoane au murit şi alte două au fost rănite. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…