Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premierul Orban. Se estimează în jur de 2650 de decese la 1 iulie

Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premierul Orban. Se estimează în jur de 2650 de decese la 1 iulie

Bogdan Micu, angajat guvernamental implicat în achizițiile de criză, a publicat pe pagina sa de Facebook o simulare a evoluției noului coronavirus în țara noastră. El spune că epidemia va fi învinsă la 1 iulie și vom avea 2.657 de decese.

Simularea făcută de Bogdan Micu, antreprenor la bază, se bazează pe modele matematice destul de exacte. De pildă, previziunile sale pentru ziua de astăzi, 2 aprilie, sunt foarte apropiate de realitate. ”Astăzi, modelul meu zice 2756 de infectați cu 112 decese. Și sunt, de fapt, 2738 infectați și 107 decese”, scrie Bogdan Micu. „Acum două zile am prezentat acest model domnului ministru Tătaru. Și apoi și domnului prim-ministru.

Au fost foarte receptivi la ce au văzut.”, mai scrie el.

Comisarul.ro România vă prezintă postarea integrală a acestuia: 

„Zilele astea am făcut câteva analize asupra nivelului de infecții care va afecta România. Eu am nevoie de această predicție că să pot evalua ce nevoie de echipamente va fi în țară. Să știu ce trebuie cumpărat. Că nu poți cumpără de pe o zi pe altă milioane de echipamente. Lead time best case (fereastra de oportunitate- n. red.) este 3 săptămâni. Trebuie strategie și viziune. Altfel ești mort în fașă pe piața internațională de echipamente.

În cazul de față este o versiune a simulării în care am ales un caz ușor mai optimist decât Italia și Spania.
Motivul principal pentru care am ales asta este că România, spre deosebire de alte țări, a luat măsuri de distanțare socială mult mai devreme. Un lucru care se poate modela.

Între variabilele mele, majoritatea sunt valori destul de universal valabile, și testate deja în China și alte țări, și deci aproape de realitatea de la noi.

Ce avem noi particular?

Două variabile.

1. Compliance rate al distanțării. Eu am ales 67%. Care este general acceptat ca fiind destul de realist. Adică 2 din 3 oameni respectă destul de serios distanțarea socială. Dar nu am date să știu dacă chiar așa e. Dar cred că așa e.

2. Numărul de infectați care au intrat în țară. Aici mi-a fost super greu să fac o estimare. Am verificat cu poliția de frontieră cam câți aomeni au intrat în țară și din ce țări au venit. Am verificat la acea dată câți oameni erau deja confirmați în acele țări. Am făcut o extrapolare și am zis că probabil, un procent similar cu populația din zona de unde vin, sunt bolnavi și ai noștrii români. Momentan am ales 2000 de bolnavi inițiali în ziua zero. Asta înseamnă câți am estimat eu că sunt infectați intrați în România. Ziua zero aleasă de mine este 8 martie.

Cum se citește estimarea:

1. Peak (Vârf- n.red.)? Toată lumea mă întreabă când atingem ”Peak-ul”. În primul rând sunt mai multe Peak-uri. Peak-ul de infectați. Peak-ul de spitalizați. Peak-ul de decese. Dar un Peak NU înseamnă o zi în cazul de față. Înseamnă - așa cum se vedem din grafic- o perioada lungă de aproape 45 zile.

2. Culoarea galbenă înseamnă numărul de persoane expuse virusului.
3. Culoarea roșie înseamnă numărul de persoane infectate (inclusiv asimptomaticii)
4. Culoarea albastru deschis înseamnă numărul de persoane spitalizate. (Din asta se aplică un procent pentru a vedea numărul de persoane în Terapie Intensivă)
5. Culoarea albastru închis - numărul de decese.

Graficul este pe zile. Și practic se poate citi în fiecare zi câți oameni vor fi în spitale. În Terapie Intensivă. Decese. Vindecați etc.

Cum am verificat că e corect?

Cea mai bună metodă de verificare până acum pentru mine a fost verificarea cu datele reale. Graficul are ziua zero la 8 martie. Și, cu o marja de eroare cam de 10-20%, a prezis corect evoluția. De pildă, când în țară erau 1814 confirmați și 70 decese eu, vedeam 1870 confirmați și 90 decese.

Mă aștept că modelul să înceapă să aibă diferențe tot mai mari față de realitate. Asta este pentru că, deși mă lupt de ceva vreme să am acces la informații oficiale că să pot antrena modelul pe date cât mai reale, mă lovesc de o frică de transparentizare pe care nu o înțeleg. Chiar dacă sunt angajat guvernamental.

Oricum și așa, modelul ne da o idee asupra duratei și magnitudinii. E pură matematică.

Acum două zile am prezentat acest model domnului ministru Tătaru. Și apoi și domnului prim-ministru.

Au fost foarte receptivi la ce au văzut.

Am zis că, de fapt, modelul asta este doar o unealtă pe care trebuie să o folosim că să prezicem în mod AUTOMAT necesarul de echipamente în spitale în avans, rată de acoperire a paturilor cu ventilatoare, rată de îmbolnăvire a medicilor, distribuția automată și trasparentizarea distribuției de echipamente etc.

Ar trebui să putem stă la masă cu autoritatiile, să discutăm ce vom face pe 15 aprilie sau pe 30 aprilie, încă de azi.
Achizițiile de echipamente durează. Resursele nu pot fi realocate pe loc.

Cum înlocuim doctorii din carantină?

Cum testăm dacă se termină testele într-un loc și în altul sunt prea multe? Pentru că distribuția spațială nu e uniformă?

Totul trebuie automatizat, profesionalizat și debirocratizat în max 3 zile. Altfel efortul nostru se va prăbuși rapid sub greutatea realității de mâine.

A rămas că mai discutăm.

Eu pun acestasta previziune aici. Să fie.

Datele rezultate pe scenariul probabil:

1. Începând cu aprox. 8 aprilie vom trece de 5.000 de confirmați. În modelul meu, confirmații și spitalizații sunt puși împreună. Dar o parte sunt în carantină de fapt.

2. Undeva pe 25 aprilie - 30 aprilie (+-5 zile) vom trece de 1.000 de decese.


3. Peak-ul (cazuri în spital și carantină cu simptome grave) va începe cam pe 7-9 aprilie și va dura până în 15 mai. După 15 mai vom scădea sub 5.000 de oameni în spitale și carantină.

4. Ziua cu cei mai mult oameni în spitale va fi aproximativ între 17-25 aprilie. Cu aproximativ 8535 oameni în spitale și carantină dar cu simptome grave.

5. În perioada de peak (vârf- n.red.) vom avea cam 35-40 de decese pe zi.


6. La 1 iulie mă aștept să fi declarat deja epidemia învinsă. Cu câteva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul.

7. La 1 iulie când vom fi învins, vom avea 2657 decese.

Date pe scenariul mai improbabil de tip italia:

În general, dacă mă iau după Italia și extrapolez la România, cifrele tind să se dubleze. Deci, dacă vreți scenariu pesimist, înmulțiți cu doi cifrele de mai sus. Mai rău de atâta e foarte improbabil să fie. Dar, durata rămâne aceeași. Doar parabolă e mai înalta.

PS: Azi modelul meu zice 2756 de infectați cu 112 decese. Și sunt de fapt 2738 infectați și 107 decese. Sper că aceste informații să va ajute. Și să fie un exemplu că Transparență inspiră solidaritate și Transparență ar putea ajută dacă ar fi practicată.

Bogdan Micu     Foto: Facebook


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...