Achimaș-Cadariu - în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic: În momentul finalizării anchetei vom lua măsurile care se impun

Achimaș-Cadariu - în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic: În momentul finalizării anchetei vom lua măsurile care se impun

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat duminică, la Pro Tv, că în momentul finalizării anchetelor în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic de la Spitalul ''Marie Curie'' se vor lua măsurile care se impun, iar MS va face recomandări pentru schimbarea unor manageri.

"În acest moment susținem inclusiv acțiunea Corpului de control al Guvernului și în momentul în care vom finaliza ancheta cei care sunt responsabili vor răspunde pentru situația aceasta. Până în acest moment, noi am aplicat legea așa cum este ea. S-au aplicat sancțiunile prin amenzi. (...) În momentul în care vom avea finalizată ancheta Corpului de control și întreaga anchetă epidemiologică atunci vom lua exact măsurile care se vor impune sau le vom recomanda vizavi de schimbarea unor persoane. Așa cum vă spuneam în spitalele care nu țin de MS nu avem decât calitatea de a face recomandări vizavi de păstrarea sau înlăturarea unor manageri. Bănuim că în cursul săptămânii viitoare vom avea niște concluzii ale anchetei", a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, conducerea spitalului din Pitești nu a raportat DSP Argeș situația îmbolnăvirii copiilor.

"Spitalul nu a raportat-o la DSP, responsabilii din spital. Responsabilitatea revine conducerii, deci conducerea este responsabilă în mod evident pentru astfel de lucruri. Vom face și o analiză a modului în care, în ultimii ani, se respectă aceste lucruri. (...) Analizăm în acest moment câte situații de acest tip de lipsă de transmitere a informației conform legii există și ce măsuri s-au luat în acest sens. Acest lucru îl aveam în vedere, știam că lanțul nu funcționează cel mai bine, consecutiv descentralizării, multe unități care se află acum în subordinea consiliilor județene sau primăriilor au înțeles că pot funcționa în afara reglementărilor sau de sine stătător, există o dificultate uneori în a face controale, dar acest lucru vizăm să îl schimbăm", a susținut reprezentantul MS.

El a precizat că intenționează să întărească poziția Direcțiilor de Sănătate Publică din țară.

"Intenționăm să întărim poziția Direcțiilor de Sănătate Publică în județe și directorul Direcției de asistență medicală se va întâlni cu toți directorii de DSP-uri în săptămânile care urmează. Facem analiza tuturor acestor cazuri tocmai pentru a veni cu o schimbare în legislație. Știm, dar vom vedea și statistic. De cele mai multe ori se aplică un așa numit avertisment care nu duce la altceva decât să amâne o situație sau să acoperim o situație care, de altfel, poate să aibă consecințe dramatice", a mai declarat Patriciu Achimaș-Cadariu.

În opinia sa, o boală diagnosticată într-un stadiu incipient se tratează mult mai bine și cu consecințe mai mici.

"O boală diagnosticată rapid într-un stadiu incipient se tratează mult mai bine, cu consecințe mult mai mici în planul complicațiilor terapiei și sigur cu un cost mult mai mic pentru întreaga societatea ca și bani și ca și suferință. Ancheta a început târziu din cauză că DSP s-a sesizat din presă, deoarece nu au fost raportate la timp cazurile", a mai afirmat demnitarul.

Potrivit acestuia, există posibilitatea ca și în urma anchetelor în curs de derulare cauza îmbolnăvirii să nu fie găsită niciodată.

În ceea ce privește cazul copilului de la Bacău transferat la Iași, ministrul a spus că, potrivit informațiilor pe care le are, nu se impune dializă peritoneală, iar micuțul este stabil.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…