Achiziţiile în sectorul militar ucrainean devin transparente, prin lege, după scandalul de corupție din Ministerul Apărării

Achiziţiile în sectorul militar ucrainean devin transparente, prin lege, după scandalul de corupție din Ministerul Apărării

Deputaţii ucraineni au adoptat vineri o lege vizând creşterea transparenţei în ce priveşte achiziţiile din sectorul militar, în contextul eforturilor anticorupţie ale Kievului după scandalul care a afectat Ministerul Apărării.

Ucraina a trecut printr-un scandal privind achiziția de arme

Măsura, care mai trebuie promulgată de preşedintele Volodimir Zelenski, constă, în parte, în a face obligatorie prezentarea publică a preţurilor la care sunt făcute achiziţiile nelegate de arme, scrie Agerpres.

Proiectul acestei legi, votat chiar la împlinirea unui an de la invazia rusă în Ucraina, a fost lansat ca urmare a apariţiei, în ianuarie, a unor informaţii conform cărora Ministerul Apărării ar fi cumpărat alimente la suprapreţ.

Ştirea a creat indignare în rândul publicului şi a fost urmată de o remaniere politică, inclusiv la nivelul Ministerului Apărării.

"Peste câteva luni ar trebui să putem vedea preţurile de achiziţie pentru alimente şi alte bunuri şi servicii ale armatei", a scris pe Facebook Anastasia Radina, co-autoare a legii.

"Voi monitoriza implementarea legii", a promis aceasta.

Aplicarea de reforme anticorupţie reprezintă una din cerinţele-cheie ale Uniunii Europene în vederea aderării Ucrainei la blocul comunitar , după ce anul trecut Kievul a primit statutul de ţară candidată.

Ministrul apărării Oleksii Reznikov a declarat mai devreme în februarie că are "toleranţă zero" faţă de corupţie şi s-a angajat totodată să-şi întărească departamentul anticorupţie din minister, atrăgând de asemenea experţi şi activişti civici în eforturile de reformă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...