Acord de cooperare între Patriarhie și CNSAS: Studierea trecutului recent al BOR - obiectiv principal

Acord de cooperare între Patriarhie și CNSAS: Studierea trecutului recent al BOR - obiectiv principal

Studierea trecutului recent al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și prezentarea acestuia în lucrări științifice și materiale audio-video constituie principalul obiectiv al acordului de cooperare încheiat marți între Patriarhia Română și Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS).

"E vorba de facilitarea accesului la documente legate de epoca Justinian în primul rând, deci situația Bisericii în vremea respectivă. Apropo de mărturisitori, de deținuți politici din rândul clerului. În acest sens, vor vedea lumina tiparului mai multe volume dedicate acestora, iar Trinitas va realiza un film despre patriarhul Justinian", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

El a spus că, în mod firesc, acest demers va schimba optica potrivit căreia nu a existat o rezistență semnificativă din partea clerului în perioada comunistă.

"În mod firesc, da. Inclusiv fixarea acestui an ca 'An Comemorativ pentru cei care au suferit în temnițele comuniste' arată două lucruri: că acești oameni au existat și sunt foarte mulți și, în al doilea rând, că Biserica dorește să cerceteze în mod riguros documentele legate de reprezentanții ei în perioada comunistă", a mai spus Vasile Bănescu.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acordul amintit, semnat de către episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, secretarul Sfântului Sinod, și de președintele Colegiului, Dragoș Petrescu, a fost încheiat în contextul "Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Zvon...

3 „Am fantasme sexuale cu ea. Îți vine s-o iei și s-o pui acolo pe masă!"

4 S-ar putea să nu mintă! / Dragnea spune că Ordonanța 13 a fost ideea lui Marian Neacşu și a lui Marcel Ciolacu

5 Așa o fi?