Acord în domeniul apărării Rusia-Turcia: Parisul îi reamintește Ankarei de sprijinul NATO

Acord în domeniul apărării Rusia-Turcia: Parisul îi reamintește Ankarei de sprijinul NATO

Franța a estimat miercuri că achiziționarea de către Turcia a unor sisteme de apărare antiaeriană rusești S-400 ține de o 'alegere suverană', dar a ținut să-i reamintească Ankarei sprijinul de care beneficiază din partea aliaților săi din cadrul NATO, informează AFP.

Turcia a semnat cu Rusia un contract în vederea achiziționării de către Ankara a unor sisteme de apărare antiaeriană, a anunțat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan, acord confirmat de Moscova și care suscită îngrijorarea partenerilor Ankarei din NATO.

'Achiziția acestor echipamente militare de către Turcia ține de o alegere suverană pe care membrii NATO nu au căderea să o comenteze', a declarat purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Franței, Agnes Romatet-Espagne, înainte de a aminti că 'Turcia este puternic susținută de aliații săi din NATO pentru a face față amenințărilor regionale la adresa securității sale'.

'Astfel, din 2013, la cererea Turciei, NATO desfășoară sisteme de apărare antirachetă în estul acestei țări', a adăugat ea, amintind de asemenea despre survolurile avioanelor de recunoaștere AWACS, precum și de escalele navale mai frecvente ale NATO.

Turcia are a doua armată a NATO în ceea ce privește efectivele.

Acest anunț cu privire la achiziția de rachete S-400 survine pe fondul puternicelor tensiuni dintre Ankara și mai multe țări occidentale, iar experții văd în aceasta un semnal de nemulțumire trimis Occidentului de către Turcia.

În același timp, relațiile dintre Turcia și Rusia s-au îmbunătățit, chiar dacă divergențe majore continuă să există între cele două puteri regionale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...