Acord SUA-Iran pentru eliberarea a cinci prizonieri americani, în schimbul a șase miliarde de dolari

Acord SUA-Iran pentru eliberarea a cinci prizonieri americani, în schimbul a șase miliarde de dolari

Statele Unite ale Americii au scos de sub sechestru fonduri iraniene în valoare de șase miliarde de dolari în cadrul unei înțelegeri pentru eliberarea a cinci cetățeni americani, în prezent deținuți în Iran.

Într-o mișcare de referință, SUA fac concesii semnificative Iranului. FOTO Shutterstock

Renunțări la sancțiuni: O mișcare diplomatică în mijlocul controversei

Administrația Biden a făcut un pas diplomatic important, deschizând calea pentru eliberarea a cinci cetățeni americani reținuți în Iran. Această mișcare a fost facilitată prin emiterea unei derogări generale pentru băncile internaționale, permițându-le să transfere 6 miliarde de dolari în active iraniene înghețate din Coreea de Sud în Qatar, fără amenințarea iminentă a sancțiunilor.

Acordul, în urma căruia secretarul de stat american Antony Blinken a emis derogări de sancțiuni , implică și eliberarea a cinci cetățeni iranieni deținuți în SUA, pe fondul criticilor senatorilor republicani.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a oficializat săptămâna trecută derogările de la sancțiuni, în urma unui acord preliminar între oficialii americani și iranieni. Cu toate acestea, Congresul a fost informat în legătură cu această decizie abia luni, după cum reiese dintr-o documente văzute de jurnaliștii Associated Press și citate de Al Jazeera .

Eliberarea deținuților iranieni din SUA, adăugată în ultimul moment

Deși termenii generali ai acestui acord au fost dezvăluiți anterior, iar derogarea a fost anticipată, notificarea recentă a fost prima confirmare oficială a eliberării a cinci prizonieri iranieni din SUA ca parte a acordului. Identitatea acestor prizonieri rămâne nedivulgată.

Această manevră diplomatică nu a fost lipsită de critici. Mulți republicani susțin că acest acord ar putea consolida fără să vrea economia iraniană, care, în opinia lor, reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la adresa trupelor și aliaților SUA din Orientul Mijlociu.

Senatorul Chuck Grassley și-a exprimat îngrijorarea pe platforma X (fostul Twitter), afirmând că SUA sunt practic constrânse să finanțeze indirect principala politică externă a Iranului: terorismul. Senatorul Tom Cotton s-a făcut ecoul acestui sentiment, acuzându-l pe președintele Biden că „plătește o răscumpărare celui mai rău stat sponsor al terorismului din lume”.

Implicațiile renunțării la sancțiuni și soarta deținuților

Derogarea de la sancțiuni asigură faptul că băncile din Europa, Orientul Mijlociu și Asia nu se vor confrunta cu sancțiuni americane atunci când vor converti fondurile înghețate în Coreea de Sud și le vor transfera ulterior către banca centrală din Qatar. Aceste fonduri sunt destinate achiziționării de bunuri umanitare de către Iran.

Transferul de 6 miliarde de dolari a fost o componentă esențială a acordului de eliberare a prizonierilor. Patru dintre cei cinci deținuți americani au fost transferați luna trecută din închisorile iraniene în arest la domiciliu, iar al cincilea se afla deja în arest la domiciliu. Renunțarea lui Blinken urmărește să calmeze îngrijorările națiunilor europene cu privire la posibilele sancțiuni americane, deoarece multe dintre acestea au ezitat să participe la transferul de fonduri.

Cine sunt prizonierii americani care scapă din Iran

Surse apropiate negocierilor anticipează eliberarea deținuților încă de săptămâna viitoare. Printre prizonierii americani se numără Siamak Namazi, Emad Sharghi și Morad Tahbaz, toți fiind acuzați de spionaj și condamnați ulterior la 10 ani de închisoare, acuzații criticate la nivel internațional. Identitățile celorlalți doi prizonieri nu au fost încă dezvăluite.

Declarația lui Blinken a clarificat angajamentul SUA, afirmând: „Pentru a facilita eliberarea lor, Statele Unite s-au angajat să elibereze cinci cetățeni iranieni deținuți în prezent în Statele Unite și să permită transferul a aproximativ 6 miliarde de dolari în fonduri iraniene restricționate deținute în [Coreea de Sud] în conturi restricționate din Qatar, unde fondurile vor fi disponibile doar pentru comerț umanitar”.

Derogarea de la sancțiuni cuprinde bănci și instituții financiare din Coreea de Sud, Germania, Irlanda, Qatar și Elveția, vizând tranzacțiile care implică entități sancționate anterior, cum ar fi National Iranian Oil Company și Banca Centrală a Iranului.

În cuvintele lui Blinken, derogările sunt în „interesul de securitate națională al Statelor Unite”, permițând transferul de fonduri pentru tranzacții umanitare, în conformitate cu orientările guvernului SUA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?