Acordul nuclear:Ali Khamenei califică drept "prostesc şi superficial" discursul lui Trump şi cere "garanţii" europene

Anunţul preşedintelui american Donald Trump privind retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul a fost "prostesc şi superficial", a declarat miercuri liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, el cerând în acelaşi timp garanţii din partea statelor europene semnatare pentru ca Teheranul să rămână parte a acestei înţelegeri convenite la Viena în 2015, relatează Reuters şi AFP.

"Aţi auzit noaptea trecută că preşedintele Americii a făcut unele comentarii prosteşti şi superficiale", a spus ayatollahul Ali Khamenei, conform site-ului său.

"A avut cel puţin 10 minciuni în comentariile sale. El a ameninţat regimul şi poporul, spunând: faceţi asta şi asta. Domnule Trump, vă spun din partea poporului iranian: Aţi făcut o greşeală", a mai declarat el.

Liderul suprem a atenţionat totodată că Iranul nu va rămâne în acest acord fără "garanţii solide" din partea statelor europene semnatare.

"Acum, spunem că vrem să continuăm acordul nuclear cu cele trei ţări europene, (însă) nu am încredere în aceste trei ţări (Franţa, Marea Britanie şi Germania - n.r.) (...) Vreţi să încheiaţi un acord, obţineţi garanţii reale, deoarece mâine ei ar putea face acelaşi lucru ca SUA", a mai spus Khamenei într-un discurs difuzat de televiziunea de stat iraniană şi adresat în mod vizibil celor care susţin menţinerea acordului, aşa cum este preşedintele Hassan Rouhani.

Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate din Iran, şi-a exprimat cu reticenţă sprijinul pentru acordul nuclear şi a criticat public SUA în mai multe rânduri pentru că nu şi-ar fi respectat promisiunile prevăzute de înţelegere.

Acordul a fost încheiat la 14 iulie 2015, la Viena, după 12 ani de criză şi 21 de luni de negocieri aprinse, între Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dragnea ne-a vândut la unguri? Vicepremierul ungar anunță că Budapesta a avut un acord verbal cu autoritățile …

2 Stenograme DNA / Deputatul PSD Căprar spunea că-i duce bani lui Dragnea. Dăncilă, Fifor și Cuc apar și ei

3 SURSE / „Dosarul PSD” ar duce la vârful partidului. Fifor, Teodorovici și Vâlcov, în vizorul procurorilor DNA?

4 Dragi procurori, e rândul vostru! / Noi dezvăluiri făcute de jurnalista Ioana Ene Dogioiu

5 ULTIMĂ ORĂ / Scandal în CSM după ce Țînț n-a ieșit din primul tur!

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri