Activistul de mediu Gabriel Păun trebuie să plătească cheltuieli de judecată agresorului, după ce dosarul s-a închis definitiv în urma prescrierii faptelor...

Activistul de mediu Gabriel Păun trebuie să plătească cheltuieli de judecată agresorului, după ce dosarul s-a închis definitiv în urma prescrierii faptelor...

Curtea de Apel Alba Iulia a constatat, definitiv, prescrierea faptelor în dosarul de lovire în care a fost inculpat omul de afaceri Cornel Lascu, cel care l-a agresat în 2015 pe președintele asociației Agent Green, Gabriel Păun.

În luna mai 2015, Păun a ajuns la spital după cer a fost bătut în Munții Retezat, unde documenta proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului, precum şi posibile tăieri ilegale padure din Parcul Naţional Retezat.

Instanța de apel l-a obligat pe Gabriel Păun la plata a 2.500 de lei atacatorului Lascu Cornel, drept cheltuieli de judecată. La rândul său, Lascu Cornel trebuie să îi plătească lui Păun 7.000 lei daune morale. La instanța de fond, care a constatat, de asemenea, prescrierea faptei, valoarea daunelor morale a fost stabilită la 100.000 de lei.

”Reduce la suma de 7.000 RON daunele morale acordate părții civile Păun Gabriel. Obligă partea civilă Păun Gabriel la plata sumei de 2.500 lei către inculpatul Lascu Cornel, reprezentând cheltuieli judiciare în apel – onorariu de avocat. În temeiul art. 275 alin. 2 Cpp obligă partea civilă Păun Gabriel la plata sumei de 100 lei reprezentând cheltuieli judiciare parțiale către stat în apel”, se precizează în hotărârea Curții de Apel, din 20 decembrie 2023.

Încetarea procesului penal pe motiv de prescriere era previzibilă având în vedere faptul că dosarul a fost trimis în instanță doar în 2022, la 7 ani de la comiterea faptelor.

”În ziua de 24 mai 2015, în jurul orelor 13:00, pe raza localităţii Coroieşti, județul Hunedoara, pe un domeniu privat aflat în vecinătatea unui drum public forestier, a avut loc un conflict între mai multe persoane, împrejurare în care inculpaţii l-au lovit cu pumnii şi picioarele pe Păun Gabriel, provocându-i leziuni traumatice care au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că începând cu anul 2013, s-au început demersurile pentru realizarea unor investiții pe albia Râului Alb din Munții Retezat, lucrări constând în construirea a două microhidrocentrale, a unei crescătorii de pește și a unei hale de prelucrare a peştelui”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.

Baraje umane și vehicule pentru a împiedica accesul

După începerea implementării fizice a proiectului, investiția în acest spațiu protejat a devenit publică, generând reacții din partea unor persoane fizice și juridice cu activitate declarativă în domeniul protecției mediului. Reprezentanții unor ONG-uri cu activitate în domeniul protecției mediului au început o campanie care avea ca scop stoparea construirii celor două microhidrocentrale și a crescătoriei de peşte. În spațiul public, persoanele care s-au opus acestor lucrări au prezentat imagini care ilustrau demararea lucrărilor și zona vizată de aceste construcții, începând totodată contestarea legalității proiectelor și lucrărilor în fața autorităților publice cu competenţe în domeniu.

Inițiatorii proiectului au încercat să împiedice accesul în zona lucrărilor, constituind baraje umane și cu autovehicule pentru descurajarea celor interesați în obținerea de informații și imagini despre investițiile ce urmau a fi efectuate.

În acest cadru a avut loc conflictul din 24 mai 2015. Gabriel Păun a fost lovit de Cornel Lascu și nepotul său cu pumnii şi picioarele, cauzându-i vătămări corporale care au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Judecătoria Hațeg a constatat prescrierea faptei încă din 24 mai 2020, fiind luată în calcul și o decizie a Curții Constituționale din 2022, privind termenele de prescripție.

”Justiția m-a trădat oricum pentru că a vegetat atât de mulți ani. Este un caz rar în care agresiunea a fost filmată și autorii identificați. Din șase indivizi care m-au bătut, doar unul a ajuns să fie judecat și acela în cele din urmă iertat. Condamnarea lor trebuia să fie rapidă și severă. Dar această eroare crasă a justiției este un semnal pentru răufăcători că pot fi violenți și să scape nepedepsiți”, atenționează Gabriel Păun, președintele Agent Green. Acesta a completat că va continua demersurile judiciare la CEDO.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?