Activitate intensă în Marea Neagră/O dronă americană a ajuns până aproape de Soci, în Rusia

Activitate intensă în Marea Neagră/O dronă americană a ajuns până aproape de Soci, în Rusia

În ultimele 24 de ore, au avut loc mai multe misiuni de culegere de informaţii şi supraveghere aeriană deasupra Mării Negre. Recent, serviciul Flightradar24 a observat o activitate destul de neobișnuită a dronei RQ-4B Global Hawk a Forțelor Aeriene ale SUA în spaţiul aerian de deasupra Mării Negre. Astfel, la începutul zilei de ieri, o dronă RQ-4B Global Hawk a U.S. Air Force, care operează din Sicilia, a fost activă în mod deosebit în apropiere de largul coastelor rusești, nu departe de orașele Soci și Novorossiysk.

După cum rezultă în urma analizării datelor furnizate de serviciul Flightradar24, drona RQ-4B Global Hawk a U.S. Air Force, care zbura la mare altitudine, cu indicativul FORTE 11, s-ar fi aflat la o distanţa 54 de mile marine de coasta rusă, adică aproximativ 100 de kilometri.

Aceasta este o traiectorie de zbor oarecum neobișnuită pentru ceea ce au devenit operațiuni de rutină ale RQ-4 deasupra Mării Negre, care, de obicei, nu se aventurează dincolo de partea centrală a mării, deși, în ultima vreme, au fost efectuate misiuni de cercetare mai mult spre estul acestei regiuni.

Interesul pentru coasta rusă și zona litorală din largul Mării Negre nu este clar în acest moment. Cu siguranță americanii nu duc lipsă de potențiale ținte şi obiective pe care trebuie să le monitorizeze.

Cam în același timp cu misiunea de cercetare pe care o efectua RQ-4, un avion RC-135W Rivet Joint al Forțelor Aeriene Regale din Marea Britanie a operat de-a lungul coastei Crimeei ocupate de Rusia, o activitate cu care suntem mult mai obişnuiţi.

Operațiunile avioanelor de supraveghere ale NATO deasupra Mării Negre au devenit din ce în ce mai tensionate după multiplele întâlniri periculoase cu avioane de vânătoare rusești. Unul dintre aceste incidente a doborât un MQ-9 Reaper, iar altul a inclus o lansare eronată de rachetă asupra unui RC-135W.

Dronele americane RQ-4 sunt o provocare majoră pentru aviația militară rusă

2. RQ-4B Glob... (whatsapp-image-2023-04-15-at-21-19-37_02702600.jpeg)

RQ-4B Global Hawk

RQ-4 zboară într-adevăr la altitudine mult mai mare decât alte aparate de zbor care efectuează misiuni de culegere de informaţii, ceea ce face ca efectuarea unor interceptări "periculoase" - similare cu incidentul din lună martie când două avioane Su-27 au doborât o dronă MQ-9 Reaper a U.S. Air Force în apele Mării Negre - să reprezinte o provocare majoră pentru avioanele de vânătoare.

Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 09.05.2023, mijloace de cercetare aeriană din SUA, Marea Britanie și Italia au îndeplinit misiuni specifice în zona Mării Negre. În regiune s-au aflat o dronă RQ-4B, un avion de cercetare RC-135W, precum și un avion Gufstream E.550. De asemenea, în Delta Dunării, a evoluat și un avion de patrulare antisubmarin P-8A.

Drona de cercetare strategică Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aparatul de zbor fără pilot, cu numărul de înregistrare 11-2046 și indicativul radio FORTE11, a evoluat la o altitudine de 15.850 de metri. SURSA: defenseromania.ro



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...