Activitățile fizice care îți stimulează creierul. Îmbunătățesc memoria, planificarea și organizarea

Activitățile fizice care îți stimulează creierul. Îmbunătățesc memoria, planificarea și organizarea

Un studiu publicat luni în Journal of Epidemiology & Community Health și citat de CNN , arată că efectuarea a 10 minute de efort moderat sau viguros în fiecare zi îmbunătățește memoria și activitățile cognitive, în general.

Creier bionic. FOTO Shutterstock

Studiul a presupus fixarea unor monitoare de activitate pe coapsele a aproape 4.500 de persoane din Regatul Unit și urmărirea mișcărilor lor timp de 24 de ore, pe parcursul a șapte zile. Cercetătorii au examinat apoi modul în care comportamentul participanților le-a afectat memoria pe termen scurt, capacitatea de rezolvare a problemelor și abilitățile de procesare.

Veștile sunt bune în ceea ce-i privește pe cei care au petrecut chiar și intervale mici de timp în activități mai viguroase (chiar și șase-nouă minute), în comparație cu statul jos, dormitul sau alte activități sedentare, pentru că au avut scoruri mai mari la cogniție, potrivit autorului studiului, John Mitchell, doctorand al Consiliului de Cercetare Medicală de la Institutul de Sport, Exercițiu și Sănătate de la University College London.

Ce beneficii aduc zece minute de efort moderat sau viguros

La activitatea fizică moderată intră mersul pe jos sau cu bicicleta în ritm alert sau alergatul pe scări în sus și în jos, iar la mișcarea viguroasă sunt încadrate activități precum aerobicul, joggingul, alergarea, înotul și mersul pe bicicletă la deal, care cresc ritmul cardiac și accelerează respirația.

Studiul a constatat că efectuarea a cca. zece minute de efort moderat sau viguros (chiar și mai puțin) în fiecare zi a îmbunătățit memoria de lucru a participanților la studiu, însă cel mai mare impact l-a avut asupra proceselor executive, cum ar fi planificarea și organizarea.

Potrivit autorului studiului, îmbunătățirea cognitivă a fost modestă, dar pe măsură ce s-a petrecut mai mult timp cu antrenamentul mai energic , beneficiile au crescut.

„Având în vedere că nu monitorizăm cogniția participanților pe parcursul mai multor ani, s-ar putea ca acest lucru să fie pur și simplu faptul că acele persoane care se mișcă mai mult tind să aibă o cogniție mai bună în medie”, a spus el.

Steven Malin, profesor la Universitatea Rutgers din New Jersey, a declarat pentru CNN că studiul oferă o nouă perspectivă asupra modului în care activitatea interacționează cu comportamentul sedentar, precum și cu somnul.

Înțelegerea interacțiunii dintre somn și diverse activități fizice nu este adesea examinată”, a declarat Malin, care nu a fost implicat în noul studiu.

Studiul are însă unele limitări, inclusiv lipsa cunoștințelor despre sănătatea participanților.

Vești proaste pentru sedentari

Concluziile arată și că petrecerea mai mult timp dormind, stând jos sau angajat doar în mișcare ușoară e legată de un impact negativ asupra creierului. Studiul a arătat că cogniția a scăzut cu 1% până la 2% după ce s-a înlocuit o porțiune echivalentă de activitate fizică moderată sau viguroasă cu opt minute de comportament sedentar, șase minute de intensitate luminoasă sau șapte minute de somn.

Potrivit autorului studiului, concluziile privind somnul nu pot fi totuși luate ca atare, pentru că un somn de bună calitate este esențial pentru buna funcționare a creierului:

Calitatea somnului poate fi chiar mai importantă decât durata. Dispozitivele noastre cu accelerometru pot estima cât timp au dormit oamenii, dar nu ne pot spune cât de bine au dormit”.

E nevoie însă de studii suplimentare pentru a verifica aceste constatări și pentru a înțelege rolul fiecărui tip de activitate, a mai concluzionat Mitchell, potrivit CNN, însă studiul este important prin prisma faptului că arată modul în care chiar și diferențele foarte modeste în mișcarea zilnică a oamenilor (mai puțin de 10 minute) pot aduce schimbări destul de reale în sănătatea noastră cognitivă .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria