Acumularea de trupe ruseşti în apropierea Ucraina continuă, o invazie fiind posibilă în orice moment (Blinken)

Acumularea de trupe ruseşti în apropierea Ucraina continuă, o invazie fiind posibilă în orice moment (Blinken)

Noi forţe ruseşti continuă să sosească la frontiera cu Ucraina şi o invazie în Ucraina ar putea începe în orice moment, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, a declarat vineri secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, citat de Reuters.

Vorbind la o conferinţă de presă la Melbourne, după o întâlnire a Quad - o alianţă informală alcătuită din Statele Unite, Australia, India şi Japonia - Blinken a spus că Washingtonul va continua să-şi retragă personalul de la Ambasada din Kiev.

Imagini ale unor sateliţi comerciali - publicate de o companie privată din SUA - arată noi desfăşurări ale forţelor militare ruseşti în mai multe locuri din apropierea Ucrainei, ceea ce sugerează continuarea consolidării trupelor amplasate în zonă de către Moscova, pe fondul unei ofensive diplomatice destinate să dezamorseze criza, conform Reuters.

Rusia efectuează în prezent manevre comune cu Belarus, precum şi exerciţii navale în Marea Neagră în cadrul unei serii de activităţi militare în apropierea Ucrainei, alimentând astfel temerile privind o invazie iminentă în ţara vecină. Moscova neagă orice fel de intenţie în acest sens, dând vina pe Kiev şi Occident pentru actuala criză.

Societatea Maxar Technologies, cu sediul în SUA, care urmăreşte de mai multe săptămâni mobilizările de trupe ruseşti, a declarat că imaginile realizate miercuri şi joi arată noi desfăşurări semnificative de trupe în mai multe locuri din Crimeea anexată, vestul Rusiei şi Belarus.

Aceste imagini nu au putut fi verificate în mod independent de către Reuters.

În Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, Maxar afirmă că a identificat o nouă desfăşurare importantă de trupe şi echipamente pe aerodromul Oktiabrskoe, la nord de oraşul Simferopol, inclusiv 550 de corturi militare şi sute de vehicule.

Noi trupe şi echipamente au sosit de asemenea lângă Novoozionoie din Crimeea, precum şi în apropiere de oraşul Slavne, pe coasta de nord-vest a peninsulei.

În Belarus, scenă a unor importante manevre comune, Maxar a identificat o nouă desfăşurare de trupe, vehicule militare şi elicoptere pe aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, la mai puţin de 25 km de graniţa cu Ucraina.

Într-un comunicat transmis prin e-mail joi seara se menţionează că importante efective de unităţi militare au sosit recent în zona de antrenament Kursk din vestul Rusiei, la aproximativ 110 km est de graniţa cu Ucraina.

Rusia nu a dezvăluit numărul trupelor pe care le-a desfăşurat pentru exerciţiile din Belarus şi susţine că are dreptul de a deplasa forţe pe teritoriul său după cum crede de cuviinţă, insistând că acestea nu reprezintă o ameninţare externă. AGERPRES/(autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...