Acuzat de violenţe conjugale, directorul prestigioasei instituţii de învăţâmânt superior Sciences Po Paris demisionează

Acuzat de violenţe conjugale, directorul prestigioasei instituţii de învăţâmânt superior Sciences Po Paris demisionează

Mathias Vicherat, directorul prestigioasei instituţii franceze de învăţâmânt superior Sciences Po, şi-a anunţat miercuri demisia după ce a aflat de trimiterea sa în judecată pentru violenţe conjugale, fapte pe care acesta le neagă, informează AFP, citată de Agerpres.

Sciences Po Paris. FOTO Facebook Sciences Po

Renumita instituție pariziană Sciences Po Paris este considerată una dintre pepinierele elitei franceze. Mulţi dintre foştii săi studenţi au făcut carieră în politică, în administraţie, în mass-media sau în marile companii, atât în Franţa, cât şi în străinătate.

„Am aflat că fosta mea parteneră şi cu mine am fost deferiţi tribunalului corecţional. Ceea ce contează pentru mine nu este atât persoana mea, cât instituţia, motiv pentru care am decis, pentru a o proteja, să demisionez din funcţiile de director al Institutului de Studii Politice din Paris şi de administrator al Fundaţiei Naţionale de Ştiinţe Politic", a scris Mathias Vicherat într-un mesaj trimis comunităţii educaţionale de la Sciences Po şi confirmat pentru AFP de conducerea instituţiei de învăţâmânt.

Conducerea Sciences Po Paris a declarat pentru AFP că „o administraţie provizorie va fi desemnată în următoarele zile (...) până la numirea unei noi direcţiuni",

Declarația este în acord cu poziția ministrei învăţământului superior.

Mathias Vicherat şi partenera sa, Anissa Bonnefont, s-au acuzat reciproc de v iolenţă domestică şi au fost reţinuţi de poliţie la începutul lunii decembrie. Ulterior au fost însă eliberaţi.

Vicherat a precizat, în mesajul său intern, că va contesta „în continuare acuzaţiile de violenţă care au fost formulate şi vehiculate împotriva sa"

„Justiţia va stabili realitatea faptelor" a mai declarat Mathias Vicherat.

„O insultă la adresa tuturor victimelor violenţelor sexiste şi sexuale".

Studenţii de la Sciences Po Paris au ocupat, pe 6 şi 7 decembrie, clădirea istorică a instituţiei pentru a cere demisia directorului instituției.

Într-un comunicat al studenţilor se arată că menţinerea acestuia la conducerea instituţiei era „o insultă la adresa tuturor victimelor violenţelor sexiste şi sexuale".

Sciences Po din Paris şcolarizează circa 15.000 de studenţi, dintre care jumătate sunt studenţi internaţionali şi 25% beneficiază de burse.

În ultimii zece ani, instituţia s-a confruntat cu o serie de eşecuri şi scandaluri în care au fost implicaţi directorii săi, fără ca prestigiul său academic să fie deocamdată afectat.

Mathias Vicherat a preluat conducerea Sciences Po Paris în noiembrie 2021 de la Frederic Mion, care a fost forţat să demisioneze pentru că a muşamalizat suspiciunile de incest care îl vizau pe politologul Olivier Duhamel . Duhamel era la acea vreme preşedinte al Fondation Nationale des Sciences Politiques (FNSP), care supervizează Sciences Po Paris.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat