Aderarea completă a României la Schengen, negociată pentru a doua jumătate a anului 2024 SURSE

Aderarea completă a României la Schengen, negociată pentru a doua jumătate a anului 2024 SURSE

Calendarul aderării complete la spațiul Schengen, adică inclusiv cu frontierele terestre, e încă incert, însă surse politice susțin pentru „Adevărul” că vor fi purtate discuții pentru bifarea acestui obiectiv în a doua jumătate a anului 2024, după alegerile la nivel european.

Discuția pentru aderare completă la Schengen va fi mutată după europarlamentare FOTO Shutterstock

Potrivit informațiilor „Adevărul”, zilele acestea sunt puse la punct lucrurile oficialii de la Bruxelles. Austriecii vor întărire controalelor pe graniță cu Bulgaria, în timp ce pe Serbia România are deja un proiect la frontieră, care „funcționează foarte bine”, conform surselor cutate. În acordul negociat între autoritățile române și cele austriece, având concursul reprezentanților europeni, e prevăzut ca în martie să fie aderare pe aerian și maritim, însă fără un termen pentru terestru.

Surse politice susțin că discuțiile pentru intrarea cu frontierele terestre vor avea loc în a doua jumătate a anului, după alegerile europarlamentare, care au loc în perioada 6-9 iunie. De altfel, imediat după europarlamentare vor începe negocierile pentru noul Executiv european, când vor fi decise funcțiile de top și fiecare stat își va trimite un reprezentant.

Dezghețarea oficială a subiectului

În urmă cu două zile, premierul Marcel Ciolacu venea cu un mesaj prin care anunța că s-a bătut palma pentru partea de aderare parțială.

„După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră. La acest proiect național s-a muncit extrem de mult. Le mulțumesc tuturor celor implicați și în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut ușa Schengen părea complet închisă”, scria premierul României, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB