''Aderarea la UE este alegerea noastră'', afirmă Maia Sandu într-un interviu pentru Reuters

''Aderarea la UE este alegerea noastră'', afirmă Maia Sandu într-un interviu pentru Reuters

Republica Moldova aspiră să adere la Uniunea Europeană "într-o zi" şi i-a comunicat Rusiei că aceasta este alegerea sa, a declarat marţi preşedinta Maia Sandu.

Comentariile ei dintr-un interviu pentru Reuters au fost cele mai clare afirmaţii publice privind cursul pro-occidental al Republicii Moldova, notează agenţia de ştiri britanică. După ce Republica Moldova şi-a obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991, pro-ruşii şi pro-europenii s-au luptat pentru control.

Maia Sandu, al cărei partid reformist a obţinut o victorie detaşată în alegerile parlamentare din luna iulie, este văzută în Republica Moldova ca un simbol al schimbării care oferă Bruxellesului un succes de politică externă într-o ţară aproape falimentată de corupţia endemică în urmă cu şase ani.

Însă în ajunul unui summit cu participarea UE şi a altor state est-europene printre care şi Ucraina, Maia Sandu a declarat că Rusia îi face dificilă viaţa Republicii Moldova, cu preţuri mai mari pentru gazele naturale. Ea a mai spus că ţine de Occident să ajute la prinderea infractorilor care au furat banii Republicii Moldova, iar acum sunt în libertate în Europa.

Republica "Moldova vrea să devină membră a UE într-o zi", a mai spus Maia Sandu, care a evitat afirmaţiile fără echivoc privind orientarea ţării după ce a ajuns la putere la sfârşitul lui 2020, dată fiind dependenţa Moldovei de gazul rusesc.

"Ne-ar plăcea să ajungem acolo preferabil mai devreme decât mai târziu", a afirmat Sandu în cadrul interviului care a avut loc într-un hotel din Bruxelles.

Întrebată dacă Rusia va permite Republicii Moldova - care se află între Ucraina şi statul membru UE România - să adere la UE, Maia Sandu a răspuns că le-a spus oficialilor ruşi că modelul blocului Celor 27 este cel de urmat pentru ţară. "Vom insista că este alegerea noastră (aderarea la UE) şi ne-ar plăcea ca alte ţări să respecte această alegere", a subliniat ea.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a acuzat Moscova în octombrie că se foloseşte de gazul natural pentru a intimida Republica Moldova, o acuzaţie pe care Kremlinul o respinge. Sandu a calificat noul contract pe cinci ani semnat de guvernul de la Chişinău cu Gazprom drept "rezonabil", dar a spus că Moscova le-a acordat "preţuri preferenţiale" aliaţilor apropiaţi.

Guvernul de la Chişinău va contesta solicitarea Gazprom de pe 30 octombrie de plată a unor datorii de 709 milioane de dolari, a spus ea.

"Când preţul gazului a crescut atât de mult, Gazprom a început să vorbească despre unele datorii despre care susţin că datează din 1994 (...) Bineînţeles că acest lucru a fost folosit în negocieri. Noi credem că datoria trebuie să fie mult mai mică", a afirmat Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a spus şi că este preocupată de acumularea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina. Ea a precizat însă că nu există semne de activitate rusă sporită în Transnistria, regiune separatistă din estul Moldovei în care se vorbeşte limba rusă.

"Din nefericire, avem în continuare trupe ruse pe teritoriul nostru", a amintit ea, solicitând retragerea lor din Transnistria, pe care ONU o consideră teritoriu al Republicii Moldova.

Controlul Maiei Sandu asupra executivului şi a parlamentului îi oferă Republicii Moldova cea mai bună şansă pe care a avut-o vreodată de a lua statul din mâinile unor elite corupte, susţin oficiali de la Bruxelles şi de la Chişinău.

Republica Moldovei a cerut Interpolului să-i caute pe doi dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, acuzaţi că au sifonat banii statului.

Unul dintre ei, Vladimir Plahotniuc, este acuzat de implicare în furtul de un miliard de euro din băncile moldovene în perioada 2014-2015.

Avocaţii lui Plahotniuc au negat că el a fost implicat în ceea ce este cunoscut la nivel local sub denumirea "furtul secolului".

"Contăm pe sprijin internaţional pentru că cei mai mari escroci care au furat de la poporul nostru au părăsit ţara", a mai spus Sandu, adăugând că Plahotniuc se ascunde probabil în Turcia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale