Aderarea României la Schengen. Comisia Europeană insistă pentru extinderea spațiului

Aderarea României la Schengen. Comisia Europeană insistă pentru extinderea spațiului

Vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european a subliniat că extinderea spațiului Schengen va duce „la controale mai multe şi mai bune”, în contextul în care anumite state însă se opun aderării României și Bulgariei.

Vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas FOTO Arhivă

„Cred că aceasta este o parte a dezbaterii care trebuie să iasă la lumină acum, că se apropie momentul critic al deciziei. Este un mit, şi este nedrept să se proiecteze argumentul că (...) extinderea presupune mai puţine controale. Este vorba despre mai multe controale şi controale mai bune” din punct de vedere calitativ, a insistat Schinas, potrivit Agerpres .

Precizarea vicepreședintelui european vine în contextul în care Austria se opune aderării României la Schengen, invocând valul de migranți cu care se confruntă, dar și în contextul în care atât Guvernul de la Viena, cât și cel al Țărilor de Jos se opun aderări Bulgariei.

Schinas a subscris „în totalitate” la afirmaţia comisarului european pentru afaceri interne Ylva Johansson, care a apreciat că cele trei ţări îndeplinesc „pe deplin” cerinţele pentru a se alătura spaţiului Schengen, mai relatează sursa citată.

Nehotărâre pe extinderea Schengen

În contextul în care membrii COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, grupul principal de pregătire al Consiliului) sunt așteptați să ia o decizie privind menținerea punctului pe agenda Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), apele par a fi încă tulburi, cu numai câteva zile înainte reuniunea de pe 8 decembrie, care ar urma să dea un vot privind aderarea României, a Bulgariei și a Croației în spațiul de liberă circulație european.

În replică, europarlamentarul Rareş Bogdan susţine că discursul Austriei este mai degrabă unul politic, similar celui avut de Olanda, iar Eugen Tomac consideră că poziţia ţării este una discriminatorie, menţionând că în cazul în care, pe 8 decembrie, partea austriacă se va opune intrării ţării noastre în zona de liberă circulaţie, ar putea fi sesizată Curţea de Justiţie a UE.

Euroalesul Siegfried Mureșan a subliniat că „cifrele agenției europene de protecție a frontierelor, la care ar trebui să ne raportăm toți, confirmă foarte clar faptul că România nu a fost și nu este sursa migrației din Austria și nu este rută de tranzit pentru migrația din Austria”, arătând că de fapt ruta trece prin Suedia, Ungaria și apoi Austria.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!