Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie

Tema aderării figurează pe ordinea de zi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, fiind pusă mențiunea „posibil” în ceea ce privește votul, cu toate că Viena a transmis că în continuare se opune extinderii zonei de liberă circulație.

Pe 5 decembrie e ultima șansă ca România să intre în Schengen în anul acesta FOTO Shutterstock

Pe 5 decembrie e ultima șansă ca România să intre în Schengen în anul acesta FOTO Shutterstock

Decizia de a cere punerea pe ordinea de zi a consiliului JAI a aderării Românie și Bulgariei vine în contextul în care președinția spaniolă a UE, precum și Comisia Europeană au anunțat în mai multe rânduri că cele două țări trebuie primite în Schengen. De asemenea, în iulie acest an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prin care, indirect, face din Austria o problemă a Uniunii Europene, veto-ul său fiind considerat a lovi la temelia construcției comunitare.

Dincolo de faptul că cetățenii români și bulgari sunt discriminați și costurile economice, eurodeputații atrag atenția că „dreptul de veto asupra aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen poate duce la apariția unui sentiment antieuropean în aceste țări, conducând astfel la o scădere a încrederii în proiectul UE și în instituțiile sale”.

Marile familii politice susțin aderarea

Prima rezoluție a fost adoptat de cei din Partidul Socialist European (PES). „Liderii social-democraţi din toată Europa au aprobat astăzi o rezoluţie în care este menţionat şi sprijinul pentru aderarea imediată a României la spaţiul Schengen. Familia social-democraţilor europeni a fost cea mai fermă şi puternică susţinătoare a României la nivel european”, a puncta Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook, în urmă cu aproape două săptămâni.

Textul rezoluției adoptate de socia-democrații europeni subliniază că „mai multă Europă presupune, de asemenea, protejarea și consolidarea uneia dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene: Acordul Schengen”, solicitând admitererea imediată a României și Bulgariei în spațiul Schengen, „deoarece ambele țări îndeplinesc toate criteriile”.

Marțea trecută, eurodeputatul Siegfried Mureșan a anunțat că PPE a adoptat o nouă rezoluție pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, îndemnând toate partidele membre să își intensifice eforturile în vederea obținerii aderării cât mai rapide.

Adunarea Politică a Partidului Popular European tocmai a adoptat o rezoluție, susținută de Partidul Național Liberal și de UDMR, prin care cere aderarea cât mai rapidă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Noi, Adunarea Politică a PPE, cea mai mare familie politică din Europa, solicităm Guvernului Austriei să își reconsidere poziția și să accepte integrarea României și Bulgariei la Spațiul de liberă circulație”, a anunțat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

PPE îndeamnă, în același timp, toate partidele care fac parte din familia politică europeană să își intensifice eforturile în vederea obținerii aderării cât mai rapide a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța cu sânge rece. Concubina criminalului și fiul ei de 15 ani ar fi fost implicați

2 „Am plătit 10.000 de euro și am fost călcată în picioare” / Cum s-a transformat vacanța de vis într-un coșmar pentru o româncă

3 Newsweek / Elena Lasconi a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva, cu medii de 5 și 6

4 Cum a dus un plic de cafea la identificarea celui care l-a ucis pe omul de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner

5 Analist / „Trump a fost cu mult mai prezidențiabil decât Harris. A explicat cum oprește războiul din Ucraina”