Adevărul despre dulciuri spus de dr. Mihaela Bilic: „Îngrașă mai puțin”. Momentul ideal pentru a mânca desert

Adevărul despre dulciuri spus de dr. Mihaela Bilic: „Îngrașă mai puțin”. Momentul ideal pentru a mânca desert

Nimeni nu refuză o porție delicioasă de tort, însă e important să știm când trebuie să mâncăm desertul. Un nutriționist recomandă ca acesta să fie consumat la sfârșitul mesei , pentru că îngrașă mai puțin.

Deserul se consumă întotdeauna la sfârșitul mesei FOTO Shutterstock

Dr. Mihaela Bilic ne învață cum să ne răsfățăm cu dulciuri, fără a acumula kilograme în plus. Medicul avertizează însă că trebuie mâncat după masă, nu pe burta goala. În aceste condiții, zahărul, explică specialistul, se absoarbe mai rapid și mai mult dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sânge este mai mică.

Nici în afara meselor nu trebuie să mâncăm dulciuri deoarece produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă.

„Să nu fie pe burta goală!"

Într-o postare pe pagina sa de socializare, nutriționistul oferă sfaturi prețioase despre pofta de dulce și momentele potrivite în care trebuie să consumăm prăjituri.

Poftă de ceva dulce.

De preferat să nu fie pe burta goală! Desertul mâncat la sfârșitul mesei, după alte feluri de mâncare, îngrașă mai puțin decât dacă e consumat ca o gustare de sine stătătoare.

Când e vorba de făinoase și dulciuri nu doar numărul de calorii contează, ci și viteza cu care glucoza/ carbohidrații trec în sânge. Este așa numitul indice glicemic, care măsoară creșterea glicemie în sînge după o masă cu glucide. Și cu cât creșterea este mai mare și mai bruscă, cu atât produsul respectiv îngrașă mai tare.

Zahărul dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid și mai mult dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sînge este mai mică.

Nu este recomandat să consumăm dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă”, explică dr. Mihaela Bilic.

De asemenea, atunci când consumăm dulce, trebuie să mai ținem cont de încă un aspect esențial:

„Și mai e un aspect negativ de care trebuie să ținem cont: creșterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzație de foame. Nu-i așa că după un dulce aveți poftă de ceva sărat? Asta este explicația- dulciurile mâncate pe burta goală îngrașă mai tare”, arată specialistul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?