Administraţia Biden suspendă acordurile de azil ale lui Trump cu El Salvador, Guatemala, Honduras

Administraţia Biden suspendă acordurile de azil ale lui Trump cu El Salvador, Guatemala, Honduras

Administraţia preşedintelui Joe Biden a anunţat sâmbătă suspendarea imediată a acordurilor de azil din perioada preşedinţiei lui Donald Trump cu El Salvador, Guatemala şi Honduras, într-o încercare de a anula politicile de imigraţie radicale ale predecesorului său republican, relatează Reuters.

Statele Unite au "suspendat şi iniţiat procesul de reziliere a acordurilor de cooperare în domeniul azilului cu guvernele din El Salvador, Guatemala şi Honduras ca un prim pas concret pe calea către un parteneriat şi o colaborare sporite în regiune, trasată de preşedintele Biden", subliniază într-un comunicat secretarul de stat american Antony Blinken.

Aşa-numitele acorduri privind "terţe ţări sigure", semnate în 2019 de către administraţia Trump şi state din America Centrală, obligă solicitanţii de azil din regiune să caute mai întâi refugiu în acele ţări înainte de a aplica în Statele Unite.

În pofida acestei iniţiative controversate a lui Trump de a-i descuraja pe imigranţii ilegali din America Centrală - care constituie o mare parte a migranţilor reţinuţi la frontiera dintre SUA şi Mexic - aceste politici nu au fost niciodată puse în aplicare cu El Salvador şi Honduras, a indicat sâmbătă Departamentul de Stat.

Transferurile în temeiul acordului dintre SUA şi Guatemala au fost întrerupte de la jumătatea lunii martie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, adaugă comunicatul.

Măsurile anunţate sâmbătă intervin după ce Biden a făcut publice săptămâna trecută o serie de măsuri pentru revizuirea sistemului de imigraţie din SUA, inclusiv crearea unui grup de lucru pentru reunirea familiilor separate la frontiera dintre SUA şi Mexic şi a unui altuia pentru creşterea plafonului anual de refugiaţi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

2 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

3 Interlopul Nuțu Cămătaru și-a făcut bancă acasă și dă bani împrumut

4 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

5 Foarte interesante amănunte...