Administrația Obama renunță la acordul de liber schimb în Pacific

Administrația Obama renunță la acordul de liber schimb în Pacific

Administrația președintelui american Barack Obama a renunțat la eforturile de a trece prin Congres acordul de liber schimb trans-Pacific (TPP), afirma vineri ziarul Wall Street Journal, preluat de Xinhua.

Liderii Congresului, dominat de republicani, au arătat clar că se vor opune discutării TPP în ultimele două luni ale mandatului lui Obama, după victoria în alegeri a lui Donald Trump. Viitorul președinte s-a opus în timpul campaniei acordurilor de liber schimb, care după părerea sa au dus la pierderea multor locuri de muncă în SUA, în favoarea altor țări.

În ciuda tradiționalei susțineri republicane pentru libertatea comerțului, Trump a promis că va renegocia NAFTA, acordul nord-american între SUA, Canada și Mexic, și a promis că nu va semna niciodată TPP.

Wall Street Journal afirmă că eșecul TPP va afecta prestigiul Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific. Tratatul a fost semnat în februarie, după cinci ani de negocieri, de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA și Vietnam. El ar trebui ratificat de cele 12 țări în următorii doi ani. Eforturile de lobby în acest sens ale administrației Obama, timp de câteva luni, nu au avut succes în Congres, iar fără ratificarea în legislativul american, TPP nu poate intra în vigoare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Fata lui Nuțu Cămătaru...

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

5 ULTIMA ORĂ / Rusia ar ajunge până la granița cu România! / Cotidianul german BILD dezvăluie planurile lui Putin de…