Administrația Prezidențială: Nu există nicio schimbare a poziției oficiale a României privind relația cu Turcia

Administrația Prezidențială a precizat marți, pentru AGERPRES, că nu există nicio schimbare a poziției oficiale a României cu privire la relația cu Turcia, arătând că acest mesaj a fost transmis de consilierul prezidențial Ion Oprișor în cadrul unor discuții avute, cu o zi în urmă, cu ambasadorul turc la București, Osman Koray Ertaș.

Potrivit Administrației Prezidențiale, mesajul transmis luni de consilierul prezidențial Ion Oprișor în deschiderea programului "Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil", în care se regăsește un pasaj referitor la axa Rusia — Turcia — Iran, a fost "pregătit în contextul unui eveniment care presupunea o abordare mai degrabă analitică a mediului de securitate din zona Mării Negre", fiind elaborat pentru a fi prezentat reprezentanților mediului academic și specialiștilor cu expertiză în materie din statele riverane Mării Negre.

"Formularea pasajului în cauză, prin lipsa acurateții redactării sale, a lăsat loc unor interpretări care nu corespund modului în care România se raportează la Turcia. Nu există nicio schimbare a poziției oficiale a țării noastre privind relația cu Turcia", a subliniat Președinția.

Potrivit sursei citate, România apreciază în mod deosebit Parteneriatul strategic cu Turcia, care este "construit pe obiective și interese comune, fiind caracterizat printr-o cooperare excelentă pe toate dimensiunile sale, inclusiv în cadrul NATO".

"Ca state riverane Mării Negre, România și Turcia cooperează pentru stabilitatea și prosperitatea pe termen lung a acestei regiuni și, de aceea, problematica regiunii Mării Negre reprezintă o constantă a dialogului bilateral. Ne dorim ca percepțiile noastre comune asupra dimensiunii strategice a regiunii să fie convergente, în sprijinul stabilității și securității regionale", a arătat Președinția.

Administrația Prezidențială menționează că toate aceste mesaje au fost transmise și în cadrul discuțiilor purtate luni dimineața de consilierul prezidențial Ion Oprișor cu ambasadorul Republicii Turcia la București.

"În timpul întrevederii, partea turcă a primit clarificările oferite, ambele părți convenind că relațiile bilaterale dintre Turcia și România continuă, neafectate, în aceiași parametri ca și în prezent", a subliniat sursa citată.

Președintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj cu prilejul deschiderii lucrărilor programului "Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil", care a fost prezentat de consilierul prezidențial Ion Oprișor. În mesaj se arăta, între altele, că actualul context internațional relevă agravarea unor amenințări complexe și dinamice la adresa stabilității regiunii extinse a Mării Negre.

"Sub influența evenimentelor politice și militare din ultimii ani, această zonă a devenit un loc de întâlnire a diferitelor sfere de influență, situându-se la intersecția unor granițe geopolitice și geo-economice sensibile. Arealul reprezintă o frontieră maritimă a Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene, dar, în același timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrală și Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia — Turcia — Iran", se arăta în mesaj.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

3 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

4 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

5 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb