Administratorii fondurilor de acţiuni vor impozit diferenţiat în funcţie de perioada de deţinere

Administratorii fondurilor de acţiuni vor impozit diferenţiat în funcţie de perioada de deţinere

Administratorii fondurilor de acţiuni vor impozit diferenţiat în funcţie de perioada de deţinere, ultima propunerea adresată Ministerul de Finanţe fiind impozit zero pentru deţinerile mai mari de doi ani, a afirmat, vineri, directorul general al SAI Certinvest, Horia Gustă, într-o dezbatere organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

"În urmă cu vreo opt ani, a fost o perioadă, cred că un an şi jumătate, în care impozitul a fost diferenţiat. Dacă stăteai un an de zile aveai impozitul 1%, dacă aveai o investiţie mai scurtă aveai 16%. În cadrul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri cred că au fost patru întâlniri şi nu mai ştiu câte adrese către Ministerul de Finanţe în care să arătăm că de fapt un impozit diferenţiat, dar nu neapărat pe un an - noi am încercat să ne ducem cu calculele pentru a merge pe un impozit redus în cazul situaţiei investiţiilor la 3-4 ani - arăta un câştig pentru bugetul statului din veniturile de aici. La ultima solicitare adresată MFP, de acum două luni, propunerea de impozit a fost zero pentru investiţii de minimum doi ani", a declarat Horia Gustă.

Potrivit acestuia, calculele arată că, având un astfel de impozit, bugetul câştigă, iar investitori sunt învăţaţi să economisească pe termen mai lung.

"Noi, astăzi, ne confruntăm ca piaţă cu situaţiile în care am făcut 2%, am ieşit, am făcut 5%, am ieşit. În momentul în care stai 3-4 ani prinzi şi creşterea economică a lui BET-TR de 153% şi îţi dai seama care este avantajul în situaţia în care ai aşteptat atât. Noi o să continuăm la Ministerul de Finanţe. Sper să îi convingem că aşa vom aduce valoarea şi aşa vom aduce investitorii mai aproape de investiţia în acţiuni, care nu este numai speculativă", a mai spus Horia Gustă. AGERPRES/(A - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

3 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 Prima bombă în PSD! Dan Voiculescu și-a pus cârpele să demisioneze din partid și își face „grupare parlamentar…