Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele două teste au fost negative

Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele două teste au fost negative

O elevă de liceu, în vârstă de 16 ani, originară din Essonne, Franţa, a murit marţi seară, la spitalul Necker din Paris, după ce a fost internată cu o tuse uşoară.

Adolescenta, elevă la un liceu din Essonne, a murit în noaptea de marţi spre miercuri, din cauza infecţiei cu noul coronavirus. Este primul pacient minor care a murit din cauza acestei boli în Franţa. Julie va fi înmormântată luni, în urma unei ceremonii la care vor participa cel mult zece persoane.

„Trebuie să încetăm să credem că această boală afectează doar vârstnicii. Nimeni nu este invincibil în faţa acestui virus mutant”, a declarat, pentru "Le Parisien", sora ei mai mare, Manon, care este, împreună cu mama ei, izolată la domiciliu.

Tânăra a mai spus: „Julie a avut doar o tuse uşoară săptămâna trecută. S-a înrăutăţit în weekend, iar luni am mers să vedem un medic generalist. Acolo a fost diagnosticată cu o afecţiune respiratorie. Nu a avut alte boli înainte de asta.” „De aici totul s-a derulat cu o viteză nebună. Mai întâi a fost internată la Longjumeau (Essonne), a fost transferată peste noapte la spitalul Necker din Paris. A fost pusă la un aparat de respiraţie, apoi a fost intubată. Plămânii i-au cedat. Medicii au făcut tot ce au putut, dar nu a fost salvată”, a mai spus sora ei.

"Este un moment de netrăit", spune Sabine, mama fetei. Vorbind cu viteză maximă, ea evocă "şocul pierderii unui copil", "sensul vieţii", obligaţia de a "continua". "Nu vom primi niciodată un răspuns", explică mama ei.

Povestea unei tragedii

"Ar fi trebuit să avem o viaţă clasică", spune ea, contactată telefonic de AFP şi citată de Mediafax, joi, la domiciliul său din suburbiile Parisului.

"Avea doar o tuse", repetă Sabine. O tuse mică, benignă, care a apărut acum o săptămână, pe care a încercat să o trateze cu sirop, plante şi inhalaţii. Sâmbătă, Julie începe să simtă dificultăţi de respiraţie. "Nimic înspăimântător, îi era greu să-şi tragă răsuflarea", îşi aminteşte mama ei.

Apoi vin crizele de tuse, care o împing luni să-şi ducă fiica, fără probleme de sănătate deosebite, la medic. Medicul generalist găseşte o insuficienţă respiratorie "acceptabilă". El decide să cheme ambulanţa, în cele din urmă pompierii sunt cei care sosesc. Costume complete, măşti, mănuşi, "ca din filmele SF", spune mama. Ei o duc pe fată, purtând o mască de hârtie pe sub masca de oxigen, la cel mai apropiat spital, în Longjumeau, Essonne. Sabine se duce acasă. Când sună la spital puţin mai târziu, i se spune despre o tomografie, o opacitate pulmonară, "nimic grav". Un test la Covid-19 este în curs de desfăşurare. Dar în timpul nopţii, Julie, care suferă acum de insuficienţă respiratorie, este transferată la Spitalul de Copii Necker din Paris. Încă două teste la Covid-19 sunt în curs de desfăşurare, potrivit Mediafax.

Julie este internată în terapie intensivă marţi. Este instalată într-o cameră mică, cu ursuleţi pictaţi pe pereţii albaştri. "La 16 ani, mergi încă la pediatrie, eşti tânăr", spune Sabine. Când vine pentru a-şi vizita fiica după-amiaza, aceasta este anxioasă, vorbeşte, dar oboseşte rapid: "Mă doare inima în piept", spune ea. Dar rezultatele ultimelor două teste de Covid-19 aduc veşti bune: negativ.

"Deschidem uşa dormitorului, asistentele nu mai pun echipament special, doctorul ridică degetul mare pentru a-mi spune că totul este în regulă", spune Sabine. Julie pare să fi evitat ce e mai rău. E târziu, Sabine pleacă acasă, promite că se va întoarce a doua zi.

Târziu în noapte, un apel: rezultatul primului test făcut la spitalul din Longjumeau tocmai a sosit, Julie este pozitivă la Covid-19 şi starea ei se deteriorează, trebuie să fie intubată.

"Nu-ţi vine să crezi. Credem că s-au înşelat. Şi de ce aceste rezultate vin atât de târziu?", întreabă Sabine. "Încă de la început, ni s-a spus că virusul nu afectează tinerii. Am crezut asta, ca toţi ceilalţi", spune Manon, sora mai mare a lui Julie. În jurul orei 0:30, un alt apel telefonic: "Veniţi, repede!" "Atunci m-am panicat. Sunt cuvinte care te fac să înţelegi", explică Sabine.

Potrivit directorului general al Sănătăţii, profesorul Jérôme Salomon, care a anunţat moartea fetei joi seara, Julie a fost victima unei forme severe a virusului "extrem de rară" la tineri.

"Era deja cenuşie", spune Sabine. Când a ajuns la spital cu fiica ei cea mare în jurul orei 01:00, miercuri, Julie a murit deja. Îi atinge mâna, "pielea ei era călduţă încă", îşi aminteşte ea. Sora ei îi mângâie fruntea. Şi apoi, imediat, li se spune că nu o vor mai vedea niciodată, protocolul în vremuri de epidemie este strict.

"Tot ce ţi se poate spune, într-o singură oră..." spune Sabine. De asemenea, este imposibil să recupereze lucrurile fetei, totul trebuie ars. Cu greu, reuşesc să păstreze un lănţişor de botez, o brăţară, relatează Mediafax.

Corpul lui Julie e în camera mortuară de la spitalul Necker. Nu va fi eliberat înainte de înmormântare, în câteva zile. Ca măsură de precauţie, nu va fi nici o ceremonie, doar zece persoane vor fi prezente la cimitir.

"A trebuit să aleg între cei dragi, care va fi acolo", spune Manon. "Chiar în ziua morţii ei, trebuia deja să alegem un sicriu." Acesta va trebui să rămână închis, iar Julie "nu va fi machiată, nici îmbrăcată, nu avem dreptul", spune sora ei. "Este greu de înţeles", spune ea, aproape odată cu mama ei.

Potrivit ultimului bilanţ, 1.995 de decese de Covid-19 au fost înregistrate în spitalele din Franţa de la începutul epidemiei.

De joi seara, pe burtierele de la televiziuni circulă în buclă informaţia că o fată de 16 ani a murit de coronavirus. "Este oribil, pentru că ştiu că este vorba de copilul meu", spune Sabine, citată de Mediafax.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 Emilia Şercan / Dîncu este această lumină securistică care petrecea după-amiezile la vilele SRI cu Dragnea şi G…