Adolescentă de 16 ani din Iran, în comă după ce a fost agresată de polițiști pentru că nu purta vălul islamic | VIDEO

Adolescentă de 16 ani din Iran, în comă după ce a fost agresată de polițiști pentru că nu purta vălul islamic | VIDEO

Armita Garawand, o tânără de 16 ani, se află în comă de duminică, 3 octombrie, din cauza unei agresiuni fizice grave din partea ofițerilor de la "Poliția morală" din metroul din Teheran. Ea se află în prezent sub măsuri de securitate stricte la Spitalul Forțelor Aeriene "Fajr".

Forțele de securitate au întărit securitatea în interiorul și în jurul spitalului Fajr Air Force din Teheran, unde Armita Geravand, în vârstă de 16 ani, se află în comă după un atac la metrou, scrie iranwire.com.

Potrivit informațiilor obținute de IranWire, Armita a fost internată în spital la 1 octombrie cu o "traumă la cap". Incidentul a dus la acuzații potrivit cărora adolescenta a fost bătută de către ofițerii care au impus respectarea hijabului, în condițiile în care țara rămâne în stare de alertă maximă la puțin peste un an de la moartea în custodia poliției a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care fusese arestată pentru că ar fi purtat un văl necorespunzător.

Moartea tragică a lui Amini a declanșat proteste antiguvernamentale care au durat luni întregi și o represiune de stat în care peste 500 de persoane au fost ucise și mii au fost arestate ilegal.

Armita Geravand a fost târâtă din metrou pentru că nu purta hijab FOTO Captură video

Jurnalista Samira Rahi a distribuit la 4 octombrie o fotografie care arată desfășurarea forțelor de poliție în fața spitalului Fajr Air Force.

"Două mașini de poliție sunt poziționate la intrarea în camera de urgență a spitalului Fajar, iar prezența ofițerilor în civil este evidentă", a scris ea pe X, citând o sursă informată.

"În mod similar, un număr semnificativ de vehicule și forțe speciale au fost staționate la intersecția Coca-Cola" de pe strada Dehghan, a adăugat Rahi.

Jurnalista a mai relatat că "forțele de securitate au inspectat vehiculele care trec prin această zonă și, în unele cazuri, au analizat conținutul telefoanelor mobile ale pasagerilor".

Radio Farda a citat o sursă din spital care a declarat că ofițeri în civil sunt prezenți în unitatea de terapie intensivă a spitalului.

Organizația pentru drepturile omului Hengaw, care a distribuit o fotografie cu Armina pe patul de spital, a raportat la 4 octombrie că telefoanele mobile ale tuturor membrilor familiei Geravand au fost confiscate de agenții de securitate.

Adolescenta de 16 ani este în comă

Adolescenta de 16 ani este în comă

Anterior, o sursă care cunoștea starea de sănătate a Armitei a declarat pentru IranWire că adolescenta se afla în stare critică atunci când a fost spitalizată în dimineața zilei de 1 octombrie.

"Examinarea inițială de către tehnicianul de urgență a indicat un GCS de 3", a declarat sursa.

GCS, sau Scala Glasgow Coma, este utilizată pentru a descrie gradul de afectare a stării de conștiență la pacienții cu afecțiuni medicale acute și traumatisme. Cel mai mare scor GCS posibil este 15, iar cel mai mic este 3. În general, un scor de 8 sau mai mic înseamnă că pacientul este în comă.

O înregistrare video publicată de agenția oficială de știri IRNA o arată pe mama lui Armita spunând că aceasta și-a pierdut cunoștința în urma unei scăderi a tensiunii arteriale. Potrivit surselor IranWire, familia se află sub presiunea agențiilor de securitate pentru a recita versiunea oficială a incidentului.

Numeroase imagini publicate pe rețelele de socializare și în presa guvernamentală îi arată pe ofițerii care impun respectarea hijabului avertizând femeile care nu poartă eșarfă în sistemul de metrou din Teheran. Incidentele duc uneori la altercații verbale și fizice.

În imaginile de pe camerele de supraveghere publicate de IRNA, trei eleve, care nu poartă eșarfă, pot fi văzute intrând într-un tren. Câteva momente mai târziu, un grup de pasageri ajută o fată aparent inconștientă, scoțând-o pe peron.

Martorii oculari au fost citați spunând că Armita și două prietene au fost confruntate de agenți în stația de metrou Shohada, care le-au cerut să poarte acoperitoare de cap.

În urma unei dispute verbale, unul dintre agenți ar fi împins-o pe una dintre fete, care a căzut la pământ.

Autoritățile din Republica Islamică au infirmat acest lucru, susținând că adolescenta a leșinat din cauza "unei pierderi de tensiune arterială".

Masoud Dorosti, directorul general al Companiei de exploatare a metroului din Teheran, a declarat pentru IRNA că Armita nu a avut "nicio altercație verbală sau fizică cu pasagerii sau cu personalul metroului".

Până în prezent, nicio înregistrare de la eventualele camere de supraveghere din interiorul trenului nu a fost pusă la dispoziția publicului, iar jurnaliștilor independenți nu li s-a permis să acopere incidentul.

Un reporter de la Shargh care a mers la spitalul Fajr Air Force pentru a pregăti un reportaj a fost reținut de agenții de securitate timp de mai multe ore.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor "urmărește cu îngrijorare situația care se desfășoară în Iran în urma informațiilor privind bătaia unei adolescente pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător hijab-ul", a declarat coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Sherif Mansour

"Această știre are ecouri amenințătoare ale morții tragice în custodie a lui Mahsa Amini de anul trecut și facem apel la autoritățile iraniene să nu relanseze mașinăria lor vicioasă de cenzură prin reținerea și hărțuirea jurnaliștilor care acoperă acest eveniment important", a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”