Adolescentul de 17 ani ucis de polițiștii francezi a fost înmormântat. Franța, pe un butoi cu pulbere VIDEO

Adolescentul de 17 ani ucis de polițiștii francezi a fost înmormântat. Franța, pe un butoi cu pulbere VIDEO

Înmormântarea băiatului, în vârstă de 17 ani, care a fost împușcat mortal marți de un polițist, a avut loc sâmbătă, în timp ce guvernul francez se pregătea pentru noi proteste, relatează The Guardian.

Nahel Merzouk a murit marți. FOTO Profimedia

Prietenii și familia au asistat la funeraliile de la Nanterre, unde Nahel Merzouk a murit marți, după ce a încercat să se sustragă controlului rutier şi a fost împuşcat de un poliţist.

Mai multe persoane s-au adunat în fața moscheii locale și au urmat sicriul până la cimitr, mulți scandând „Dreptate pentru Nahel”.

Un agent de poliție, în vârstă de 38 de ani, este cercetat pentru omucidere voluntară.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a anulat o vizită de două zile, care era programată duminică, în Germania. Hotărârea a fost luată după ce Macron a fost criticat fiindcă a participat miercuri la un concert al lui Elton John la Paris, în timp ce țara ardea.

Guvernul francez a organizat sâmbătă o nouă întrunire de criză după patru zile de violențe și jafuri, în care au fost vizate clădiri oficiale și private, precum și autobuze, tramvaie și școli.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate în noaptea de vineri spre sâmbătă și sâmbătă dimineața, după ce peste 230 de clădiri, inclusiv primării, și 1.350 de vehicule au fost incendiate, conform ministerului francez de Interne, care a precizat că vârsta medie a celor reținuți era de 17 ani. Unii aveau doar 13 ani.

Peste noapte, autoritățile au desfășurat mai mult de 45.000 de polițiști și jandarmi , 24 de elicoptere și mai multe vehicule blindate. De asemenea, sâmbătă s-a anunțat că o unitate specializată a poliției antirevoltă va fi trimisă la Lyon, unde primarul Gregory Doucet a descris violențele, vandalismul și jafurile ca fiind „fără precedent”.

„Hoarde sălbatice”

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a criticat vineri activitatea poliției franceze, afirmând că „țara trebuie să abordeze cu seriozitate problemele profunde ale rasismului și discriminării rasiale în aplicarea legii".

Mama băiatului împușcat mortal, Mounia, a declarat că a fost furioasă pe ofițer , dar nu pe poliție în general. „Un ofițer de poliție nu poate să ia arma și să tragă în copiii noștri, să ia viața copiilor noștri", a declarat ea pentru televiziunea franceză.

În timp ce politicienii încercau să stăvilească răspândirea violenței, echipa națională de fotbal a Franței, Les Bleus, a făcut un apel la calm. „Perioada de violență trebuie să ia sfârșit și să fie înlocuită de o perioadă de doliu, dialog și reconstrucție", a transmis Les Bleus.

În schimb, două dintre cele mai mari sindicate ale poliției din țară, Alliance și Unsa, au emis o declarație în care îi descriu pe protestatari drept „hoarde sălbatice" și „dăunători" și avertizează guvernul: „Astăzi, poliția se află în luptă pentru că suntem în război. Mâine vom fi în rezistență".

Avocatul polițistului arestat, Laurent-Franck Lienard, a afirmat pentru BFMTV că acesta nu a mai tras niciodată cu arma în timpul serviciului și că nu și-a dorit să ucidă pe nimeni. În plus, acesta a contestat afirmațiile conform cărora ofițerul de poliție ar fi amenințat înainte de a trage că îl va împușca în cap pe Nahel Merzouk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat