Adrian Cioroianu, numit manager interimar al Bibliotecii Naţionale a României

Adrian Cioroianu, numit manager interimar al Bibliotecii Naţionale a României

Profesorul universitar Adrian Cioroianu, ambasador al României pe lângă UNESCO până în anul 2020, a fost numit manager interimar al Bibliotecii Naţionale a României.

"Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a semnat în data de 1 septembrie 2021 ordinul de numire a noului manager interimar al Bibliotecii Naţionale a României. Această funcţie va fi ocupată de Adrian Cioroianu, istoric, autor, jurnalist şi om politic român, fost ministru al afacerilor externe în perioada 2007-2008", anunţă Ministerul Culturii.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi-a exprimat încrederea că noul manager al BNaR "va crea o punte coerentă între instituţie şi publicul cititor, un nou raport cu societatea".

"Îi doresc mult succes domnului Adrian Cioroianu, care are o misiune aparte în peisajul cultural actual. Am încrederea că numirea dumnealui, datorită erudiţiei şi experienţei vaste, va crea o punte coerentă între instituţie şi publicul cititor, un nou raport cu societatea", a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Cu o carieră impresionantă, viitorul manager interimar al BNaR a ocupat funcţia de europarlamentar (2007), ambasador al României pe lângă UNESCO până în anul 2020, iar în perioada 2012-2015 a fost decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, unde susţine cursuri şi în prezent, având gradul didactic de profesor.

A absolvit Facultatea de Istorie de la Universitatea Bucureşti, în anul 1993 şi are un masterat în istorie la Universitatea Laval din Quebec, Canada (1996-1997), "Diplome d'Etudes et des Recherches Approfondies". Cursurile de doctorat în istorie le-a urmat la aceeaşi universitate din Quebec, Canada (1997-2002), pe care le-a încheiat cu teza de doctorat "Mitul, Imaginea şi Cultul liderului în România comunistă".

Activitatea sa include şi domeniul presei şi al audiovizualului. Astfel, a fost redactor la revista "Dilema veche" şi a publicat numeroase studii şi articole în ziare şi reviste, printre care "Adevărul", "Ziua", "România liberă", "Cotidianul", "Evenimentul Zilei", "Suplimentul de Cultură", "Scrisul românesc", "Gazeta sporturilor". În televiziune şi-a lăsat amprenta realizând emisiunile "5 minute de istorie", "Ciocnirea civilizaţiilor", "Ora de istorie", "Chiasma. Dialoguri PAX", "Totul la vedere" etc. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”