Adrian Năstase: „Strategia pentru prezidențiale trebuia pornită de anul trecut. PSD a pierdut trenul”

Adrian Năstase: „Strategia pentru prezidențiale trebuia pornită de anul trecut. PSD a pierdut trenul”

Fostul lider al PSD și premier, Adrian Năstase, susține că este din ce în ce mai evident că PSD nu poate câștiga alegerile prezidențiale, de aceea liderii partidului ar trebui să se concentreze pe alegerile locale și parlamentare din 2020. Năstase atrage atenția că imediat după pierderea prezidențialelor am putea avea o migrație masivă a parlamentarilor PSD, de aceea le recomandă liderilor partidului să pună la punct o mare alianță de stânga împreună cu ALDE și Pro România pentru a fi siguri că în 2020 păstrează guvernarea și au o șansă să câștige alegerile locale și parlamentare.

 ”Nu s-a demarat o analiză din timp, o analiză care să găsească un candidat bun. S-a lansat un soi de licitație să se înscrie în cursă cine dracu o vrea. Să găsești un candidat este ușor, dar important este să găsești pe cineva care să poată coagula voturi în turul II, voturi din alte zone decât PSD, să aducă din zona tinerilor, din zona diasporei. Nu s-a făcut așa ceva și este din ce în ce mai evident că PSD nu poate câștiga aceste alegeri.

Ceea ce s-a întâmplat în 26 mai arată că partidul a pierdut o parte dintre votanții tradiționali și nu au reușit să facă studiile necesare pentru a găsi tipurile de mesaje adresate tinerilor, corporatiștilor, altor categorii de electorat. Nici acum nu văd că se încearcă acest lucru.

Sunt trei obiective pentru următoarele 18 luni: prezidențiale, locale și parlamentare. Acum trebuie stabilit care dintre ele este mai important. În momentul de față este aproape evident că este foarte greu să câștigi alegerile prezidențiale cu un candidat al PSD.

Odată pierdute alegerile prezidențiale se intră într-o zonă de instabilitate majoră. Există riscul să asistăm la o migrație de parlamentari, pierderea majorității și firește pierderea guvernării. Ce trebuie făcut în acest moment? Trebuie consolidată majoritatea parlamentară, ceea ce nu se mai poate face doar cu PSD și ALDE, de aceea ar trebui formată o alianță parlamentară și cu Pro România, știu că sună rău pentru unii din PSD, dar asta trebuie făcut și trebuie venit cu un candidat al stângii extinse. Știu că există multe frustrări, multe sensibilități, știu că sunt în PSD oamenii care l-au forțat pe Victor Ponta să candideze în 2014, dar cu toate acestea trebuie gândit politic rațional și trebuie găsite soluții pentru conservarea guvernării.

Este de datoria celor din PSD și ALDE să găsească o soluție inteligentă. PSD nu se poate pregăti pentru alegerile prezidențiale, de aceea obiectivul trebuie să fie păstrarea guvernării și pregătirea pentru alegerile locale și parlamentare.

Trebuie luate și niște măsuri mai nepopulare, cum ar fi tăierea anumitor deconcentrate, desființarea unor agenții, subțierea Guvernului, trebuie aduși oameni din diasporă care să intre în locul unor fotomodele care au început să umple Guvernul. Trebuie luate astfel de măsuri care să redea încrederea populației în Guvern.”, a declarat Adrian Năstase, la Antena 3.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria