Adriana Pistol (MS): Achiziţia vaccinului hexavalent a fost încheiată şi săptămâna următoare se va livra în ţară. Rata de vaccinare este necorespunzătoare

Adriana Pistol (MS): Achiziţia vaccinului hexavalent a fost încheiată şi săptămâna următoare se va livra în ţară. Rata de vaccinare este necorespunzătoare

Adriana Pistol a fost întrebată, marţi, într-o conferinţă de presă, în ce stadiu stă Ministerul Sănătăţii cu achiziţia vaccinului hexavalent, despre care mulţi medici din ţară se plâng că nu îl mai au şi că nici DSP-urile nu îl mai au.

„Achiziţia a fost derulată şi încheiată şi săptămâna următoare se şi livrează în ţară. (...) În mod sigur nu lipseşte de câteva luni, probabil că lipseşte în mod disproporţionat între judeţe”, a afirmat Adriana Pistol.

Întrebată de asemenea dacă există în momentul de faţă riscul apariţiei poliomelitei în România, secretarul de stat a spus că întotdeauna există acest risc, în orice ţară în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare, printre care şi în România.

„Când vorbim de o rată de vaccinare nu vorbim neapărat numai de produsul Hexavalent. Acum, la vârsta de 2 luni, pentru că şansa ca un copil de 2 luni să facă poliomielită este foarte mică, el nejucându-se în curte cu alţi copii sau nebând apă de la chiuvetă, de la cişmea etc. Deci implică o anumită vârstă. Sigur că poate avea un frăţior mai mare, care el este nevaccinat şi poate să-i aducă. Dar introducerea virusului poliomielitic sălbatic cum spunem noi este destul de dificil să se întâmple pentru că virus poliomielitic sălbatic în lume nu mai există decât în foarte puţine state, în special din Asia, dar asta nu înseamnă că e imposibil”, a explicat Adriana Pistol, adăugând că este importantă vaccinarea pentru toate grupele de vârstă.

De asemenea, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, în acest moment, rata de vaccinare împotriva virusului poliomelitei în România este în jur de 75 - 76%, iar pentru a eilmina riscul, rata de vaccinare ar trebui să fie de minimum 80%.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean