Adversarii avortului din California obţin o victorie judiciară la Curtea Supremă a SUA

Curtea Supremă a SUA a oferit marţi o importantă victorie adversarilor avortului şi nu a dat dreptate statului California, care impune prin lege centrelor anti-avort să-şi informeze clientele gravide cu privire la dreptul de a face avort în altă parte, transmite AFP.

O asemenea lege este neconstituţională, a apreciat instanţa supremă în decizia adoptată cu o majoritate de cinci judecători la patru.

Respectiva lege are în vedere 'centrele de criză a sarcinii', centre gestionate de grupuri creştine şi conservatoare. În California există sute de astfel de centre.

Sub pretextul asistării şi oferirii de sfaturi femeilor care nu doresc să rămână gravide, aceste centre, care au personal în halate albe, echipamente de ecografie obstretică şi instrumente medicale pentru naşteri, încearcă să le convingă cu orice preţ să nu recurgă la avort.

Calificate adesea drept 'false clinici', aceste centre sunt acuzate mai ales că sugerează femeilor că vor putea beneficia de diferite opţiuni medicale, inclusiv de un avort la cerere.

Statul California a impus acestor organisme private să informeze femeile că vor putea beneficia de un avort la cerere sau de contracepţie gratuită ori cu preţ redus în alte centre, inclusiv în cele subvenţionate de stat.

În anul 2015, militanţii 'Pro-Life', adică aceia care se opun dreptului de întrerupere voluntară de sarcină, au sesizat justiţia împotriva acestei legi - promovată de Partidul Democrat -, invocând faptul că ea aduce atingere libertăţii de conştiinţă protejate de primul amendament al Constituţiei SUA.

Decizia adoptată marţi de Curtea Supremă ar putea avea repercusiuni şi dincolo de California, dat fiind faptul că în SUA a început o campanie anti-avort odată cu alegerea lui Donald Trump la Casa Albă.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, dezvăluiri incredibile: Am găsit sute de televizoare cu o mie de euro bucata la Jandarmerie, 4 mașini Tu…

2 Mafia Albă / Georgeta Bumbac, fina baronului PSD Felix Stroe, membră în CA-urile a 3 companii de stat și conside…

3 Iluzie optică?

4 Ziarul de Iasi / Primarul unei comune a făcut sex cu două minore, în birou. Fetele erau victime ale unei rețele…

5 O mare porcărie, dovada că Securitatea n-a murit! Torționarul disidentului Gheorghe Ursu face închisoare la do…

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend