AEP: Proiectul de hotărâre privind monitorizarea prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal - în dezbatere publică

AEP: Proiectul de hotărâre privind monitorizarea prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal - în dezbatere publică

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, marţi, că a elaborat şi a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea normelor metodologice de funcţionare a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot (SIMPV) şi de prevenire a votului ilegal.

Potrivit unui comunicat al AEP transmis AGERPRES, proiectul mai reglementează selecţia, desemnarea şi atribuţiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare.

"Prin proiectul de hotărâre se propune a fi reglemenate, în principal, următoarele: funcţionalităţile SIMPV; procedura de urmat în cazul disfuncţionalităţii SIMPV; condiţiile de înregistrare video-audio neîntreruptă a operaţiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor; selecţia, desemnarea şi atribuţiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare. Totodată, se stabilesc evidenţele pe baza cărora se constituie SIMPV, se propune reglementarea elementelor principale ale SIMPV, se propun activităţile ce trebuie realizate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru dezvoltarea şi implementarea SIMPV, precum şi elaborarea de către Direcţia generală sistemul informaţional electoral naţional din cadrul AEP, în colaborare cu STS, a procedurilor şi instrucţiunilor privind măsurile de securitate în legătură cu gestionarea şi utilizarea SIMPV", se precizează în comunicat.

AEP a stabilit condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care doresc să fie operatori de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, procedura de depunere a cererilor, evaluarea şi desemnarea operatorilor şi modalitatea de acces a acestora în interfaţa ADV şi măsurile care trebuie întreprinse de operatori în preziua votării şi în ziua votării.

În proiect mai sunt prevăzute atribuţiile operatorilor de calculator, inclusiv cele privind înregistrarea video-audio neîntreruptă a operaţiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor, dar şi mesajele care vor fi returnate de SIMPV, în mod distinct, pentru alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, precum şi operaţiunile care trebuie îndeplinite în cazul disfuncţionalităţii SIMPV.

În dezbatere publică a fost pus şi un proiect de hotărâre privind aprobarea modelului buletinului de vot utilizat în secţiile de votare din ţară şi din străinătate, dar şi a modelul buletinului de vot prin corespondenţă, precum şi a condiţiilor de confecţionare, gestionare şi utilizare a acestora la alegerile prezidenţiale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani