Afacerile din comerţ au crescut cu 1,7% în primele nouă luni (serie brută)

Afacerile din comerţ au crescut cu 1,7% în primele nouă luni (serie brută)

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele nouă luni ale acestui an atât ca serie brută, cu 1,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului naţional de Statistică remise joi AGERPRES.

Ca serie brută, avansul afacerilor din comerţ a fost de generat, în perioada ianuarie-septembrie, de creşterea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,8%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (+3,9%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea s-a datorat avansului vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,8%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+3,5%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,4%.

În luna septembrie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 0,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,7%.

Sursa foto: insse.ro


 

Pe serie brută, creşterea a fost generată de sporirea vânzărilor de produse nealimentare (+5,3%). Pe de altă parte, scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,1%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-3%).

Pe serie ajustată, evoluţia cifrei de afaceri a fost determinată de creşterile înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+2,8%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,1%).

Faţă de luna septembrie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 4,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,5%.

Evoluţia pe serie brută a fost datorată creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+11,6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,8%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 4,2%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2020, comparativ cu luna septembrie 2019, creşterea a fost generată de avansul vânzărilor de produse nealimentare (+9,7%) şi de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,6%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 5%. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urlă Orban că i-au luat „dușmanii” partidul? Nu, știe că dosarele de la DNA ale Camarilei vor ieși pe piață cu…

2 Un nou cal troian al Rusiei? / Dezvăluiri despre cel care ar putea produce marele șoc în Europa câștigând președ…

3 Așa e! Aceste două cocini ar trebui închise! Iar imbecilii care i-au intoxicat pe români detestați public

4 O imbecilă! / „Dacă mori, o faci pentru tine, pentru sănătatea ta, nu pentru alţii”

5 Așa o fi?