Afacerile din comerţ s-au majorat cu 12,6% pe serie brută, în primele două luni din 2020 (INS)

Afacerile din comerţ s-au majorat cu 12,6% pe serie brută, în primele două luni din 2020 (INS)

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 12,6%, în termeni nominali, în primele două luni din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi.

Evoluţia este datorată creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+38,3%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+23,8%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+18,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (+15,4%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,8%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+7,2%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4,6%).

Activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata au scăzut cu 10,8%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie - 29 februarie 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 7,7%.

Conform INS, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna februarie 2020, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 13,4% datorită majorării cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+24,8%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+24,1%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+20,1%), comerţul cu ridicata nespecializat (+10,1%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+9,4%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8,9%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+8,6%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+4,8%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2020, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut cu 1,4%.

De asemenea, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna februarie 2020, comparativ cu luna februarie 2019, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 12,2% datorită creşterii din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+37,3%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+21,4%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+14,4%), comerţul cu ridicata nespecializat (+11,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,7%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+7,4%) şi din comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+4,1%).

Cifra de afaceri din activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata a scăzut cu 8,9%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2020 comparativ cu luna februarie 2019, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 7,0%.

INS menţionează că informaţiile nu surprind impactul crizei COVID-19.

"Institutul Naţional de Statistică înţelege greutăţile cu care se confruntă respondenţii noştri în această perioadă şi suntem conştienţi că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele COVID-19 asupra economiei şi societăţii noastre. În măsura posibilului, vom continua să colectăm informaţii statistice, pentru a putea oferi informaţii esenţiale care vor surprinde situaţia în schimbare începând cu luna martie 2020. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice", se mai spune în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina