Afacerile din industrie s-au diminuat, anul trecut, cu 7% (INS)

Afacerile din industrie s-au diminuat, anul trecut, cu 7% (INS)

Cifra de afaceri din industrie a scăzut în 2020 cu 7% faţă de anul anterior, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

Potrivit sursei citate, în perioada analizată, industria extractivă a scăzut cu 11,1%, iar industria prelucrătoare, cu 6,9%.

În plus, pe marile grupe industriale, scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (-33,3%), industria bunurilor de capital (-8,1%), industria bunurilor de uz curent (-3,2%) şi industria bunurilor intermediare (-2,8%).

Singurul segment care a consemnat creştere a fost, în 2020, industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu un salt de 4,4%.

Datele INS relevă faptul că, în decembrie 2020 comparativ cu noiembrie 2020, afacerile din industrie au scăzut pe total cu 11,7%, ca urmare a activităţilor înregistrate în industria prelucrătoare (-12,2%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 2,3%.

Raportat la marile grupe industriale, în intervalul de referinţă s-au consemnat scăderi în: industria bunurilor de capital (-17,9%), industria bunurilor intermediare (-15,5%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-9,1%). Pe de altă parte, creşteri au înregistrat industria energetică (+8,7%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,8%).

În ceea ce priveşte cifra de afaceri înregistrată în decembrie 2020, faţă de aceeaşi lună din 2019, aceasta s-a majorat cu 0,1%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+0,2%). La polul opus s-a aflat industria extractivă, cu o scădere de 0,8%.

Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+26,9%) şi industria bunurilor intermediare (+11,7%), în timp ce scăderi s-au consemnat în industria energetică (-28,3%), industria bunurilor de uz curent (-4%) şi industria bunurilor de capital (-1,6%). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?