Afacerile industriei dezvoltatoare de jocuri video din România au crescut cu aproape 15% în 2019 (asociaţie)

Afacerile industriei dezvoltatoare de jocuri video din România au crescut cu aproape 15% în 2019 (asociaţie)

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România, în care activează peste 6.000 de specialişti, a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 200 de milioane de euro, în creştere cu aproape 15% faţă de anul anterior, arată datele studiului anual al Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), publicate marţi.

Conform sursei citate, cifra de afaceri înregistrată în cursul anului trecut a provenit de la cele mai mult de 100 de studiouri ce activează pe piaţa locală, dintre acestea 59% fiind localizate în Bucureşti, 17% în Cluj-Napoca, 7% în Iaşi, 5% în Timişoara şi 3% în Braşov, iar restul în oraşele mici ale ţării.

În prezent, în industria de profil în care activează peste 6.000 de specialişti, 74,2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licenţiate), în timp ce 12,1% furnizează servicii de quality assurance, localizare şi outsourcing creativ. De asemenea, 10,3% din totalul acestor studiouri activează şi ca publisheri pentru propriile jocuri, iar 3,4% creează soluţii pentru infrastructura de jocuri.

Cele mai importante zece companii româneşti, în 2019, după cifra de afaceri, sunt: Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, King Games Studio, Bandai Namco şi Those Awesome Guys.

La nivel general, industria dezvoltatoare de jocuri video din România a generat, anul trecut, afaceri de 200 de milioane de euro, în creştere cu 14,65%, comparativ cu datele din 2018.

Pe parcursul anului anterior, industria dezvoltatoare de jocuri video s-a remarcat prin mai multe jocuri de renume create şi în România de birourilor locale ale marilor studiouri de gaming.

Astfel, Ubisoft Bucureşti a avut o contribuţie considerabilă la dezvoltarea "Tom Clancy's Ghost Recon: Breakpoint", cu 200 de români implicaţi în crearea lumii din joc, a mai multor misiuni, componenta PvP fiind realizată în totalitate la Bucureşti. Totodată, biroul Ubisoft din Bucureşti a lucrat şi la jocul "Watch Dogs: Legion", ce va fi lansat pe data 29 octombrie 2020.

În acelaşi timp, Electronic Arts România şi-a adus contribuţia la dezvoltarea FIFA20, ce a inclus în premieră Liga 1 din România cu toate cele 14 cluburi de fotbal locale.

Amber, cel mai mare studio local independent dezvoltator de jocuri, a deschis un nou birou în Botoşani, 2019 fiind şi anul în care a raportat cea mai mare cifră de afaceri din istoria sa.

Potrivit RGDA, în 2019, studiourile locale au lansat titluri precum: "Bossgard" (Sand Sailor Studio), "Gibbous - A Chtulhu Adventure" (Stuck in Attic), "Raiders of the Lost Island" (Last Tales) sau "Yaga" (Breadcrumbs Intearctive). Toate acestea au fost apreciate la nivel internaţional, atât de critică, dar şi de o bază de fani consistentă.

Studiul de specialitate a fost realizat de RGDA ca avanpremieră la "Dev.Play", conferinţa dezvoltatorilor de jocuri video din România şi Europa de Est, ce va avea loc online anul acesta, în perioada 3 - 4 noiembrie.

Asociaţia Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizaţie non-profit care îşi propune să sprijine şi să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din Romania. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...