Afacerile lui Prigojin cad ca spicele: contract anulat de Ministerul rus al Apărării

Afacerile lui Prigojin cad ca spicele: contract anulat de Ministerul rus al Apărării

Companiile oligarhului rus Evgheni Prigojin cad ca spicele în urma răzmeriței mercenarilor Wagner. Oficial, își încetează activitățile. În același timp, nu este exclusă plasarea lor către alți oligarhi, o practică tipică de răzbunare a actualei conduceri de la Kremlin la adresa celor intrați în dizgrația sa.

Vladimir Putin (stânga) în vizită la o companie a lui Evgheni Prigojin (dreapta) FOTO AFP

Ministerul rus al Apărării tocmai a anulat contractul de catering cu compania Concord, deținută de oligarhul Evgheni Prigojin. Potrivit presei ruse, contractul a încetat vineri, la inițiativa Ministerului rus al Apărării.

Întreprinderile aparținând holdingului Concord, care se ocupa cu furnizarea de hrană și produse alimentare pentru Ministerul rus al Apărării și alte instituții din Rusia, lucrau deja cu întreruperi din 23 iunie în așteptarea inspecțiilor.

Întreprinderile controlate de Prigojin prin intermediul Concord ar fi trebuit să fie predate unui alt proprietar până la 15 iulie, dar s-a decis în cele din urmă concedierea personalului și rezilierea contractului cu Voentorg. Astfel, mii de angajați ai companiei au rămas șomeri.

Tot vineri, Roskomnadzor, organism de supraveghere a presei și telecomunicațiilor în Rusia, a blocat site-urile din cadrul grupului media al lui Evgheni Prigojin. Așadar, RIA FAN, Narodnîe Novosti, Ekonomika Segodnia și multe alte publicații și canale de Telegram și-au încetat activitatea.

„Anunţ decizia noastră de a ne închide şi de a părăsi spaţiul informaţional al ţării”, a declarat directorul RIA FAN, Evgheni Zubarev, într-un clip video postat sâmbătă seara pe conturile de socializare ale holdingului.

Patriot Media, având ca principal site de ştiri RIA FAN, a adoptat o linie editorială puternic naţionalistă şi pro-Kremlin, oferind în acelaşi timp şi o acoperire pozitivă pentru Evgheni Prigojin şi compania militară privată Wagner.

Presa rusă susține totodată că „fabrica de troli” din Sankt Petersburg, folosită de Prigojin pentru a influenţa opinia publică din Rusia și din străinătate în sensul dorit de Putin, a fost de asemenea desfiinţată. Însă este foarte puțin probabil ca Putin și acoliții săi din Rusia să renunțe la acest mijloc de dezinformare și manipulare. Circulă deja informații că grupul media al lui Prigojin ar putea ajunge pe mâinile lui Iuri Kovalciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, și amantei liderului de la Kremlin, Alina Kabaeva.

Anunțurile privind lichidarea/preluarea afacerilor lui Prigojin în Rusia survin după ce oligarhul și-a trimis mercenarii din Wagner într-un marș spre Moscova sub pretextul forțării schimbării conducerii militare. Această acțiune a avut loc după mai multe luni de tensiuni între șeful Wagner și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, respectiv șeful Satului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov.

Prigojin îi acuza pe cei doi de incompetență și îi umilea în intervențiile sale publice cu jigniri greu de reprodus. Picătura care a umplut paharul acestui conflict a fost decizia lui Șoigu, cu susținerea lui Putin, de a încorpora companiile de mercenari în cadrul forțelor armate ale Moscovei. În prezent, Evgheni Prigojin și o parte din mercenarii Wagner s-ar afla în Belarus, al cărui dictator Aleksandr Lukașenko, ar fi mediat încetarea rebeliunii din Rusia, un episod văzut de mulți analiști drept o dovadă a slăbiciunii regimului Putin.

Acum câteva zile, Vladimir Putin a recunoscut că a finanțat activitățile Wagner, liderul de la Kremlin evocând o sumă de peste 900 de milioane de euro acordată doar în ultimul an. În plus, Putin a anunțat inspecții la companiile deținute de Prigojin.

Vladimir Putin ar putea avea probleme mari după ce a recunoscut că a finanțat Wagner, spun experți juridici, menționând, printre posibile efecte, facilitarea judecării sale pentru crime de război.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat