"Afganistan: chipuri ale războiului" - prima expoziție românească de fotografie în Kandahar

Peste 50 de fotografii care surprind portrete ale unor copii și adulți întâlniți de jurnalistul român Ilie Pintea în deplasările sale efectuate în Afganistan, pentru realizarea unor reportaje radio, vor fi expuse vineri, de 1 Decembrie, în baza militară Kandahar, în cadrul expoziției "Afganistan: chipuri ale războiului", la vernisaj fiind așteptați și înalți oficiali ai Coaliției

Sursa foto: Ilie Pintea / Facebook

Expoziția este prima de acest fel realizată de un român în baza de la Kandahar și prezintă munca jurnalistului de la Radio România desfășurată alături de soldații români în teatrul de război din Afganistan.

"Nu se putea loc mai bun pentru o expoziție despre Afganistan decât la fața locului, iar faptul că vernisajul are loc chiar de Ziua Națională dă un plus de valoare acestui eveniment. Este pentru prima dată când în baza militară din Kandahar are loc o expoziție de fotografie, și mulți dintre militari își vor regăsi camarazii ori vor recunoaște chipuri familiare ale localnicilor pe simeze", a declarat, pentru AGERPRES, jurnalistul Ilie Pintea.

Expoziția cuprinde 52 de fotografii și aproape toate prezintă oameni în diferite ipostaze, de la copii care se joacă, până la militari în misiune sau portrete ale unor localnici.

Sursa foto: Ilie Pintea / Facebook

"Războiul asta înseamnă pentru mine: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei țări măcinate de război, așa că abordarea aceasta mi s-a părut cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul, așa cum l-am văzut eu", a explicat autorul.

Pe de altă parte, expoziția este dedicată sublocotenentului postmortem Mădălin Stoica, căzut la datorie în teatrul de operații pe 15 septembrie, Ilie Pintea fiind jurnalistul care l-a intervievat și fotografiat ultima oară.

"Pentru mine, cel mai important e faptul că pot dedica această expoziție memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, de la Batalionul Infanterie Protecția Forței Brave Hearts, căzut la datorie cu puțin timp în urmă, pe care am avut privilegiul să îl cunosc. Am însoțit o zi plutonul său într-o misiune de patrulare la sfârșitul lunii august, când am ajuns pentru a patra oară în Afganistan. Mădălin a avut grijă să ajung cu bine înapoi în bază, așa că simțeam că-i datorez măcar atâta lucru: să îi spun povestea și să fac această expoziție aici, printre camarazii săi", a completat Ilie Pintea.

Sursa foto: Ilie Pintea / Facebook

Corespondent al Radio România Actualități în județul Hunedoara de aproape 20 de ani, Ilie Pintea este pasionat de fotografie și a promovat conceptul de proiect multimedia în reportajele pe care le-a realizat, alături de colegi, în Afganistan. Astfel că materialele sale difuzate la radio au putut fi urmărite și pe internet îmbogățite cu fotografii și conținut video.

"Privilegiul acestor incursiuni a fost faptul că am cunoscut oameni deosebiți și le-am putut spune poveștile. Am întâlnit aici poate cei mai buni ambasadori ai României și am fost mândru să-i aud pe generalii americani vorbind la superlativ de Armata Română, și nu din complezență ci pentru că profesionalismul impune respect. Sunt mândru că am putut lua parte la o clipă de istorie, documentată și prin aceste fotografii", a conchis jurnalistul.

Expoziția "Afganistan: chipuri ale războiului" va mai fi prezentată după 1 decembrie și la Kabul, unde sunt trupe românești.

Sursa foto: Ilie Pintea / Facebook

Proiectul este realizat de Radio România în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 UPDATE / Raed Arafat, șeful DSU, a afirmat, într-o declarație oficială, că informația prezentată de Digi 24 este…

2 COVID-19 a suferit 10 mutaţii / Tinerii nu sunt imuni la coronavirus

3 ULTIMA ORĂ / Guvernul a modificat statutul poliţiştilor şi militarilor: se întrerup concediile de odihnă, se sus…

4 Masonul din spatele birtului care a vândut statului 1,7 milioane de măști a încheiat 16.290 de contracte cu st…

5 Europa Liberă / Demontarea celei mai elaborate manipulări de la începutul pandemiei

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet