Afganistan: Emisarul american mulţumeşte talibanilor după ce au lăsat să plece 250 de cetăţeni străini

Afganistan: Emisarul american mulţumeşte talibanilor după ce au lăsat să plece 250 de cetăţeni străini

Plecarea a peste 250 de cetăţeni străini din Afganistan într-o operaţiune permisă de forţele talibane este un lucru ''pozitiv'', a declarat emisarul special al SUA pentru reconciliere în Afganistan, Zalmay Khalilzad, într-o serie de postări pe Twitter sâmbătă dimineaţă devreme, citat de DPA.

Plecările au fost deja anunţate, dar tweet -urile lui Khalilzad sunt primul indiciu asupra numărului de oameni care au reuşit să iasă din ţară.

"În ultimele trei zile, peste 250 de cetăţeni străini, inclusiv zeci de americani şi rezidenţi permanenţi, au plecat din Kabul nestingheriţi cu zboruri din Qatar. Acest lucru este pozitiv", a scris Khalilzad.

Diplomatul american de top a mulţumit Qatarului pentru facilitarea acestor zboruri şi a salutat cooperarea militanţilor talibani în ceea ce el a numit un efort important.

Washingtonul va continua să se angajeze cu guvernul Qatarului, cu talibanii şi alţii pentru a asigura plecarea în siguranţă a cetăţenilor săi, a altor cetăţeni străini şi afgani ce doresc să părăsească în prezent ţara, a mai spus Khalilzad.

O evacuare militară a cetăţenilor străini şi afganilor locali care au lucrat cu forţele internaţionale în ţară a început după capturarea Kabulului de către talibani la mijlocul lunii august.

Peste 120.000 de persoane au fost evacuate din ţara devastată de război cu zboruri militare înainte de plecarea ultimelor trupe americane la 30 august.

De atunci, ţările occidentale au căutat modalităţi de evacuare a altor cetăţeni şi afgani în situaţie de risc.

Joi, primul zbor internaţional de pasageri cu evacuaţi după încheierea evacuării militare a decolat din Kabul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina