Afganistan: Secretarul de stat american Mike Pompeo, într-o vizită inopinată la Kabul

Afganistan: Secretarul de stat american Mike Pompeo, într-o vizită inopinată la Kabul

Secretarul de stat american Mike Pompeo a sosit luni dimineaţă într-o vizită inopinată la Kabul, în încercarea de a salva un acord istoric încheiat între Washington şi talibani la sfârşitul lunii februarie, dar subminat de dispute politice şi violenţele care continuă, potrivit Reuters şi AFP.

Cu această ocazie, Pompeo urmează să discute cu preşedintele Ashraf Ghani şi cu fostul premier, Abdullah Abdullah, care s-a proclamat câştigător al alegerilor prezidenţiale din 28 septembrie 2019 în Afganistan, ţară care se confruntă deopotrivă cu o criză politică internă şi cu propagarea noului coronavirus.

Această vizită are loc la o zi după o primă rundă de discuţii între guvernul afgan şi talibani pe tema unui schimb de prizonieri, etapă crucială în procesul de pace, care urmează semnării acordului istoric între Washington şi talibani luna trecută.

Textul prevede retragerea progresivă a trupelor străine din Afganistan, în schimbul unor garanţii din partea insurgenţilor.

Emisarul american pentru negocierea acordului semnat la Doha, Zalmay Khalilzad, a subliniat duminică într-o postare pe Twitter că este "urgent" de pus în aplicare această eliberare de prizonieri, în timp ce noul coronavirus complică tot mai mult schimburile diplomatice.

Această măsură, care figurează în acordul dintre Washington şi insurgenţi, dar neratificat de Kabul, prevede eliberarea până la 5.000 de talibani în schimbul a 1.000 de membri ai forţelor afgane.

Schimbul urma să aibă loc la 10 martie, înainte de începerea discuţiilor inedite între guvernul afgan şi talibani pentru a decide viitorul ţării, dar a fost întârziat din cauza dezacordurilor între cele două tabere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...