Afganistan: Statuia unui fost lider din minoritatea hazara a fost parţial distrusă la Bamiyan

Afganistan: Statuia unui fost lider din minoritatea hazara a fost parţial distrusă la Bamiyan

Statuia lui Abdul Ali Mazari, un om politic din minoritatea hazara, ucis pe când era prizonier al talibanilor în anii 1990, a fost parţial demolată în oraşul Bamiyan, din centrul Afganistanului, relatează miercuri AFP, citând mai mulţi locuitori.

"Statuia a fost distrusă noaptea trecută. Au utilizat un exploziv", a explicat pentru AFP un locuitor sub acoperirea anonimatului, fără a putea spune cu certitudine cine a comis acest act. Capul statuii a fost distrus, dar restul a rămas în picioare.



"Nu ştim cu certitudine cine a aruncat în aer statuia, dar există diferite grupuri de talibani aici, dintre care unii care sunt cunoscuţi pentru brutalitatea lor", a adăugat el.

"Nu ştim cine este în spatele acestui act, dar unii bătrâni s-au întâlnit cu guvernatorul taliban (...) şi s-au plâns, iar el a spus că va ancheta", a mai spus localnicul citat.

O locuitoare din oraş, care a cerut să nu fie identificată decât prin numele de Zara, a acuzat mai direct talibanii, afirmând că un grup dintre combatanţii lor a utilizat un lansator de rachete pentru a distruge statuia.

"Statuia este distrusă şi oamenii sunt trişti, dar şi înspăimântaţi", a declarat ea.

Talibanii au preluat duminică puterea în Afganistan după o ofensivă fulgerătoare declanşată în mai, odată cu începutul retragerii trupelor străine.

În 2001, talibanii au provocat un val de indignare internaţional distrugând statuile lui Buddha de la Bamiyan, vechi de 1.500 de ani.

Abdul Ali Mazari a fost ucis în 1995 după ce a devenit prizonier al talibanilor. Aceştia au afirmat atunci că a încercat să-i ia arma unuia dintre cei care-l păzeau în cursul unui transfer cu elicopterul şi că a murit în schimbul de focuri care a urmat.

Comunitatea hazara, în principal şiită, care reprezintă între 10 şi 20% din populaţia de 38 de milioane de oameni a Afganistanului, este de multă vreme persecutată de extremiştii suniţi în această ţară măcinată de diviziuni etnice şi religioase.

Cei din minoritatea hazara sunt adesea ţinta atacurilor comise de talibani şi gruparea jihadistă Statul Islamic, care îi consideră eretici. În mai, la Kabul, peste 80 de persoane, majoritatea liceeni, au fost ucise într-un atentat cu bombă care a vizat o şcoală.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski