Afganistan: Talibanii susţin că războiul s-a încheiat şi că nu doresc să fie izolaţi pe plan internaţional

Afganistan: Talibanii susţin că războiul s-a încheiat şi că nu doresc să fie izolaţi pe plan internaţional

Purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naeem, a declarat duminică pentru postul de televiziune Al-Jazeera că războiul s-a încheiat în Afganistan şi că tipul de guvernare şi forma regimului vor fi clare în curând, transmite Reuters.

"Asigurăm pe toată lumea că vom oferi siguranţă cetăţenilor şi misiunilor diplomatice. Suntem gata să purtăm un dialog cu toate personalităţile afgane şi le vom garanta protecţia necesară", a declarat Mohammad Naeem.

El a mai spus că gruparea întreprinde fiecare pas în mod responsabil şi doreşte să aibă pace cu toată lumea.

Purtătorul de cuvânt a declarat, totodată, că talibanii nu doresc să trăiască în izolare şi că vor să aibă relaţii cu comunitatea internaţională.

A adăugat că au mai multe canale de comunicare cu ţările străine şi că intenţionează să dezvolte aceste canale."Rugăm toate ţările şi entităţile să discute cu noi pentru a rezolva orice probleme".

A dat, de asemenea, asigurări că femeile şi minorităţile sunt respectate.

Naeem a mai spus că fuga preşedintelui Ghani din ţară nu a fost luată în calcul şi că "nici cei apropiaţi de el nu s-au aşteptat" la asta.

În opinia sa, această victorie reprezintă rezultatul eforturilor şi a sacrificiilor din ultimii 20 de ani."Am obţinut ceea ce urmăream, adică libertatea ţării noastre şi independenţa poporului nostru".

"Nu vom permite nimănui să ne folosească pământurile pentru a-i ţinti pe alţii şi nu vrem să facem rău altora", a spus Naeem, care a ţinut să precizeze că nu se vor amesteca în treburile altora şi, în mod similar, nu vor permite amestecul altora în treburile lor.

"Nu credem că forţele străine vor repeta din nou experienţa eşuată în Afganistan", a estimat Naeem, adăugând că sunt pregătiţi să facă faţă prin dialog preocupărilor ridicate de comunitatea internaţională.

Tot duminică, purtătorul de cuvânt al insurgenţilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că nu li se va face rău locuitorii şi lucrătorii străini din Kabul. "Asigurăm toate ambasadele, centrele diplomatice, ONG-urile şi clădirile unde sunt cazaţi cetăţeni străini în Kabul că nu se vor confrunta cu niciun pericol", potrivit dpa.

Reuters mai transmite că unul din cei mai importanţi oficiali ai talibanilor a declarat duminică că victoria rapidă a asupra guvernului afgan a fost o ispravă de ne-egalat, dar că adevăratul test al guvernării abia acum începe, după ce puterea a fost cucerită.

Într-o scurtă declaraţie video, Baradar, şeful biroului politic al talibanilor, a declarat că victoria obţinută, practic toate oraşele importante ale ţării au fost cucerite în decurs de o săptămână, a fost neaşteptat de rapidă şi nu are egal în lume.

Cu toate acestea, el a spus că adevăratul test va începe acum prin îndeplinirea aşteptărilor populaţiei şi slujirea acesteia, prin rezolvarea problemelor sale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria