Afirmațiile care dau fiori ale șefului ONU

Afirmațiile care dau fiori ale șefului ONU

În cadrul prezentării priorităţilor sale pe anul curent în faţa Adunării Generale a ONU, secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, a afirmat că omenirea se îndreaptă spre haos, relatează miercuri AFP.

El şi-a exprimat regretul pentru disensiunilor fără precedent din Consiliul de Securitate, care nu reuşeşte să reacţioneze la „conflictele îngrozitoare” tot mai numeroase. „Unele guverne ignoră şi subminează înseşi principiile multilateralismului, fără a da socoteală. Consiliul de Securitate, principalul instrument al păcii mondiale, este în impas din cauza faliilor geopolitice”.

„Nu este prima oară când Consiliul este divizat. Dar este cel mai grav. Disfuncţia actuală este mai adâncă şi mai periculoasă”, a apreciat secretarul general.

Guterres a remarcat că „în timpul războiului rece, mecanisme bine stabilite au ajutat la gestionarea relaţiilor între superputeri”, dar „în lumea multipolară de astăzi, lipsesc astfel de mecanisme. Lumea noastră intră într-o eră de haos” şi „vedem rezultatele: un ‘care pe care’ periculos şi imprevizibil, complet nesancţionat”.

Înaltul oficial şi-a exprimat cu aceeaşi ocazie îngrijorarea privind noua proliferare nucleară şi dezvoltarea „unor noi mijloace de a ne ucide unii pe alţi şi – pentru omenire – de a se şterge de pe faţa pământului”.

„E atâta mânie şi ură şi zgomot în lumea de astăzi. Se pare că în fiecare zi, cu cea mai mică ocazie, e război. Conflicte îngrozitoare care ucid şi mutilează civili la niveluri record. Războaie ale cuvintelor. Războaie teritoriale. Războaie culturale”, a mai spus Guterres.



Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?